La realitat virtual immersiva demostra la seua eficàcia en la reducció del dolor i la por en la vacunació infantil La realitat virtual immersiva demostra la seua eficàcia en la reducció del dolor i la por en la vacunació infantil
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La realitat virtual immersiva demostra la seua eficàcia en la reducció del dolor i la por en la vacunació infantil

Un estudi clínic realitzat per investigadores en Infermeria de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH), en col·laboració amb professionals sanitaris del centre de salut de Tres Forques, a València, ha demostrat l'eficàcia de l'ús de la realitat virtual immersiva per a reduir el por i el dolor en els processos de vacunació infantil.

La investigació, els resultats de la qual han sigut publicats en la revista científica d'Infermeria "Journal of Clinical Nursing", també mostra un augment en la satisfacció dels pares amb aquest procediment de vacunació.

Laura García Garcés, directora del departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la CEU UCH i investigadora principal de l'estudi, explica que "diversos estudis previs havien mostrat que la realitat virtual pot reduir la percepció de dolor en els xiquets, però només tres havien analitzat el seu ús durant la vacunació, encara que amb mostres de població molt xicotetes i mancances en la seua metodologia que limitaven la validesa dels seus resultats".

L'assaig clínic va avaluar 162 participants en el Centre de Salut Tres Forques de València. La meitat dels xiquets van ser assignats aleatòriament al grup d'intervenció, on es va utilitzar la distracció amb realitat virtual immersiva durant la vacunació, mentre que en el grup control es van emprar tècniques de distracció estàndard.

Els resultats mostren que, en comparació amb el grup de control, els xiquets que van utilitzar les ulleres de realitat virtual mentre els vacunaven van referir significativament menys dolor i por. A més, la satisfacció dels pares va ser significativament major en veure l'eficàcia d'aquesta estratègia en els xiquets.

Quant al dolor, aquest va ser menor en els xiquets que van usar la realitat virtual que en el grup control (medianes de 67,3 enfront de 95,3 respectivament). Respecte a la por, aquesta també va ser significativament menor quan es va usar la realitat virtual (mediana de 73,9 en el grup de realitat virtual, enfront de 88,9 en grup control). La satisfacció dels pares amb el procediment de vacunació va ser major en els xiquets que van usar realitat virtual que en els del grup control (mediana de 87,4 enfront de 73,6, respectivament).

L'estudi també ha detectat que el dolor i la por declarats no difereixen segons el sexe del pacient. Quant a l'edat del xiquet, aquesta no està relacionada amb la por, però sí amb el dolor: com més jove és el pacient, major ha sigut el dolor que ha descrit.

García-Garcés destaca que "l'assaig clínic ens ha permés confirmar que la realitat virtual immersiva, que requereix una inversió molt xicoteta, com són les ulleres de realitat virtual, pot controlar eficaçment el dolor i la por en els xiquets durant la vacunació". Afegeix que "la millora de les experiències de vacunació en els xiquets i també en els pares poden contribuir a augmentar l'adherència al calendari vacunal i, amb això, la immunitat de grup en les malalties per a les quals comptem amb vacunes efectives per a previndre la seua transmissió".

Amb l'objectiu que aquests resultats puguen incorporar-se als protocols d'actuació en la vacunació pediàtrica, l'equip investigador ha compartit ja les seues conclusions amb diverses associacions i societats sanitàries, incloent-hi el Comité Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria i l'Associació Espanyola de Vacunologia, entre altres.

L'estudi publicat en Journal of Clinical Nursing és obra de les professores Laura García Garcés, María Inmaculada Sánchez López i Marta Lluesma Vidal, de la Universitat CEU Cardenal Herrera, juntament amb Cayetana Ruiz Zaldibar, de la Universitat Camilo José Cela de Madrid, i Inmaculada Tomás Saura, María Isabel Martínez Fleta i Gema Gutiérrez Alonso, membres del Centre de Salut Tres Forques on s'ha realitzat l'assaig clínic, que pertany al Departament de Salut de l'Hospital General de València.

   

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal