Xosé M.Beiras : F. Bea Saiáns |
L'històric líder nacionalista gallec, Xosé Manuel Beiras, ofereix una visió crítica i desmitificadora sobre l'actual panorama polític en una entrevista feta recentment per Javier H.Rodriguez i Pablo Elorduy i publicada a El Salto. Beiras, nascut a Santiago de Compostela l'any 1936, és un referent del nacionalisme gallec i la seva anàlisi sobre les dificultats de l'esquerra per articular-se al voltant del procés d'alliberament nacional de Galícia proporciona una visió detallada dels reptes i obstacles actuals.
Beiras inicia l'entrevista criticant severament l'actuació de l'esquerra estatal, a qui acusa de donar suport al Partit Popular (PP) en lloc d'oposar-s'hi fermament. "La izquierda estatal a la izquierda del PSOE lleva año y medio dando un recital de apoyo al PP. Andan a hostias. Que si son galgos o podencos: son perros y te van morder, sean unos u otros. Es horrible," afirma Beiras. Aquesta crítica contundent reflecteix la seva desesperació i frustració amb les estratègies polítiques de l'esquerra estatal.
Un punt crucial de l'entrevista és la reflexió de Beiras sobre els intents de confluència entre Anova i el Bloque Nacionalista Galego (BNG) per a les eleccions a la Xunta de Galícia. Beiras explica que les converses entre les dues formacions van començar a finals de l'estiu i que el BNG estava interessat en una coalició amb Anova. Tanmateix, les pressions externes, especialment de Sumar, per fitxar a Martiño Noriega, i les tensions internes dins del BNG van frenar aquest procés. Beiras relata com, finalment, van acordar un document de declaració de voluntat per al diàleg, tot i que ell personalment va viure el procés amb molta emoció i aprenentatge.
En la seva anàlisi, Beiras també destaca les tensions històriques dins del nacionalisme gallec, assenyalant que el BNG no va entendre la necessitat d'obrir-se a forces no nacionalistes però favorables a l'emancipació de Galícia. Aquesta manca de comprensió va debilitar Alternativa Galega de Esquerdas (AGE). "Si el BNG llega a entender que aquello no era derivar hacia el españolismo sino romper la frontera con gente que no era nacionalista, pero que sí que entendía el proceso de emancipación y no era antinacionalista, la historia de AGE sería distinta," afirma Beiras.
Pel que fa a l'experiència d'En Marea, Beiras lamenta com es va sabotejar l'acord de funcionament del grup parlamentari, apuntant a figures com Yolanda Díaz i Antón Gómez Reino. Aquesta sabotatge interna va ser un obstacle significatiu per a la cohesió i efectivitat del grup.
Beiras també denuncia el "procés deconstituyent" impulsat des de l'aparell de l'Estat, amb el Poder Judicial com a "poder golpista i sedicioso." Aquestes paraules reflecteixen la seva profunda preocupació per la direcció en què es troba el sistema polític espanyol i la incapacitat de la Unió Europea per abordar aquestes qüestions. "La UE es un espejismo. Evidentemente, todo esto está sostenido por los grandes poderes mediáticos o, como les digo yo, la fábrica de estupefacientes," critica Beiras.
En aquest context de deteriorament institucional, Beiras creu que el canvi no vindrà des de dins de les institucions del règim actual, sinó a través d'una "revolta cívica" similar a la del moviment Nunca Máis a Galícia. "Estem en el mateix cicle, però en un moment de decadència i descomposició," alerta Beiras. Segons ell, el poder real es troba fora de les institucions polítiques i és manejat pel gran capital.
Chauvinisme Espanyol i Contradiccions Ideològiques
Beiras aprofundeix en les contradiccions ideològiques de l'esquerra estatal, destacant el chauvinisme espanyol que sovint impregna les seves accions. Ell explica que una part significativa de l'esquerra a l'Estat espanyol arrossega una lectura del marxisme deformada per l'estalinisme, especialment en les qüestions nacionals. Aquesta deformació ideològica crea una incomprensió de les lluites d'emancipació nacional, com la gallega. "Hay muchas excepciones, pero su formación ideológica, principalmente la de la gente constituye una lectura del marxismo deformada porque en las cuestiones nacionales es la lectura del estalinismo, no de Lenin," assenyala Beiras.
Aquesta manca de comprensió s'ha manifestat històricament en la política espanyola, amb l'esquerra estatal mostrant sovint un biaix jacobí o chauvinista que impedeix una col·laboració efectiva amb els moviments nacionalistes progressistes. Beiras destaca que aquesta situació es va fer evident durant les tensions al voltant del referèndum d'independència de Catalunya el 2017, on l'esquerra estatal va mantenir una postura equidistant en lloc de donar suport clarament a l'autodeterminació.
La Situació Mundial: Hegemonia i Decadència dels EUA
L'entrevista també toca aspectes de la situació mundial, on Beiras analitza la decadència de la hegemonia nord-americana. Descriu els Estats Units com un "dinosaurio herido de muerte," que encara pot causar grans destruccions en els seus darrers moments de poder. "La hegemonía yanqui es como un dinosaurio herido de muerte. En sus últimos coletazos todavía puede destruir muchísimas cosas," observa Beiras.
Beiras explica que la potència dels Estats Units no es basa en la seva capacitat industrial o militar, sinó en els circuits financers establerts després dels Acords de Bretton Woods, que van convertir tots els estats en feudataris del poder financer nord-americà. Però aquesta hegemonia està amenaçada per l'ascens dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica), que representen un percentatge cada cop més gran de la població mundial, la producció industrial i el PIB global.
Problemes amb l'Estat Espanyol i la Judicatura
Beiras denuncia amb fermesa els atacs sistemàtics de l'Estat espanyol contra els moviments socials i els partits polítics d'esquerra i nacionalistes. Descriu el Poder Judicial espanyol com un "poder golpista i sedicioso," que actua en contra dels interessos democràtics i dels moviments d'emancipació nacional. Aquestes accions judicials, segons Beiras, són part d'un "procés deconstituyent" que intenta desmantellar les conquestes democràtiques i mantenir el poder en mans de les elits tradicionals.
En aquest context, Beiras lamenta la incapacitat de la Unió Europea per intervenir o corregir aquests abusos, descrivint la UE com una institució al servei del gran capital més que una veritable confederació política. "La Unión Europea es un espejismo. Evidentemente, todo esto está sostenido por los grandes poderes mediáticos o, como les digo yo, la fábrica de estupefacientes," critica Beiras.
En definitiva, l'entrevista de Beiras publicada a El Salto ofereix una perspectiva profunda i crítica sobre els reptes i obstacles que enfronta l'esquerra estatal i el nacionalisme gallec en l'actualitat. La seva anàlisi, plena de reflexions punyents i directes, posa en relleu la necessitat de moviments socials forts i independents per impulsar una veritable transformació social. La seva denúncia dels problemes estructurals tant a nivell estatal com internacional proporciona un context clar sobre les dificultats per avançar cap a una societat més justa i equitativa.
Font: El Salto, entrevista amb Xosé Manuel Beiras.
Cap comentari :