Els sindicats espanyols, liderats per Comissions Obreres (CC.OO) i la Unió General de Treballadores i Treballadors (UGT), han intensificat la seua campanya per reduir la jornada laboral a 37,5 hores setmanals. Insisteixen que aquesta mesura és crucial per augmentar la productivitat i eliminar el presencialisme excessiu. La posició dels sindicats és clara: a Espanya es treballen moltes hores, però això no es tradueix en una major productivitat comparada amb altres països europeus amb jornades laborals més curtes.
El Ministeri de Treball, sota la direcció de Yolanda Díaz, està treballant en un acord per implementar aquesta reducció. Tot i així, el Ministeri es mostra escèptic sobre la disposició de la patronal a acceptar la proposta dels sindicats. La Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) manté una postura molt "antiga" al respecte i en contra de la reducció de la jornada laboral. Argumenten que aquesta mesura podria afectar negativament la competitivitat i incrementar els costos laborals de les empreses. Fins ara, no s'ha arribat a cap acord amb els sindicats ni amb el Ministeri de Treball sobre aquest tema. Però no tenen en compte els increments de la productivitat que aporten les noves tecnologies.
Els sindicats han deixat clar que, o hi ha reducció per ajustar la jornada laboral a la nova situació europea i a les noves tecnologies, o hi haurà mobilitzacions al mes d'octubre.
Realitat per sectors
L'Enquesta de Població Activa (EPA) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) mostra que la jornada laboral mitjana varia significativament segons el sector. En el quart trimestre de 2023, la mitjana d'hores efectives treballades setmanalment en el sector privat va ser de 34,4 hores, mentre que en el sector públic va ser de 33,8 hores, el nivell més baix de la sèrie històrica.
Els sectors amb les jornades laborals més llargues a Espanya són:
- Agricultura, ramaderia i pesca: 40,7 hores setmanals.
- Transport i emmagatzematge: 38,7 hores.
- Construcció: 38,4 hores.
- Subministrament d'energia elèctrica: 38,1 hores.
Aquesta realitat contrasta amb la jornada laboral establerta per llei, que marca una duració màxima de 40 hores setmanals de treball efectiu de mitjana en còmput anual.
Comparació amb Europa
Segons les dades d'Eurostat del 2022, la jornada laboral mitjana a Espanya se situa en 37,8 hores setmanals, lleugerament superior a la mitjana de la Unió Europea, que és de 37,5 hores setmanals. Tot i que la tendència en els últims quinze anys ha estat de reducció de la jornada laboral, passant de 39,3 hores en 2008 a 37,8 hores en 2022, Espanya se situa en una posició intermèdia comparada amb altres països europeus. Països Baixos, per exemple, té una jornada mitjana de 33,2 hores setmanals, mentre que Grècia arriba a les 41 hores.
El paper de la Intel·ligència Artificial
En aquest context, la Intel·ligència Artificial (IA) emergeix com un factor clau que pot incrementar la productivitat. Els sindicats sostenen que la tecnologia permetria una major eficiència amb menys hores de treball, reforçant la seua demanda per una jornada laboral més curta. No obstant això, la postura de la patronal sembla ancorada en posicions antigues, allunyades de l'actual entorn tecnològic i europeu.
En resum, els sindicats continuen lluitant per una reducció de la jornada laboral a 37,5 hores setmanals amb el suport del Ministeri de Treball, mentre la CEOE es manté en contra per preocupacions sobre competitivitat i costos laborals. Amb la IA oferint noves oportunitats per augmentar la productivitat, el debat sobre la jornada laboral està lluny de resoldre's, i les negociacions continuen sense arribar a un consens definitiu.
Els sindicats han advertit que, si no s'assoleix un acord, estan disposats a mobilitzar-se al mes d'octubre per defensar la seua proposta. Sobretot perquè es realitzen molts acomiadaments en serveis i oficines (Bancs, Assegurances i altres mecanismes de serveis administratius) i la pròpia patronal els basa en la nova situació de les noves tecnologies, sense que això haja provocat disminució dels beneficis empresarials. Els sindicats manifesten en en les pimes la seua extraordinària responsabilitat ja està regulant aquesta situació per a evitar els danys que les decisions de la gran patronal està provocant
Cap comentari :