Izquierda Unida impulsa una reforma federal i solidària del finançament autonòmic i local Izquierda Unida impulsa una reforma federal i solidària del finançament autonòmic i local
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Izquierda Unida impulsa una reforma federal i solidària del finançament autonòmic i local


Izquierda Unida (IU) ha presentat una proposta de reforma integral del sistema de finançament autonòmic i local a Espanya. Aquesta iniciativa, que s'ha fet pública en un comunicat,  pretén establir un model més just, solidari i federal que assegure la prestació de serveis públics en tot el territori estatal. Segons IU, l'actual model de finançament, vigent des de 2009, és desigual i insuficient, i considera que el problema de finançament no es limita a Catalunya, sinó que afecta tot el conjunt de les comunitats autònomes.

Punts Clau de la Proposta d'IU

  1. Reforma Integral: IU aposta per una reforma que abarque tant el finançament autonòmic com el local, destacant la necessitat d'una perspectiva global i coordinada.

  2. Model Federal i Solidari: Proposen un sistema que prioritze les necessitats de la classe treballadora independentment del territori on visca, garantint la igualtat de drets i serveis per a totes les persones.

  3. Prioritat a les Persones: La proposta insisteix en posar les necessitats reals de les persones per damunt de consideracions territorials, evitant l'ús partidista o territorial del debat sobre el finançament.

  4. Reforma de la LOFCA: IU subratlla la importància de reformar la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA) com a part indispensable per a qualsevol canvi en el règim de finançament comú.

  5. Suficiència Financera: La garantia d'una finançació adequada per a mantenir els serveis públics és una prioritat per a IU, que advocada per una reforma fiscal que permeta obtindre els recursos necessaris.

Fases Proposades per a la Reforma

  1. Reducció de Deute: IU planteja un pla de reducció condicionada del deute que les comunitats tenen amb l'Estat.

  2. Reforma Fiscal: Per a aconseguir un finançament autonòmic just, IU proposa diverses mesures de reforma fiscal.

  3. Garantia de Serveis Públics: Assegurar un nivell mínim adequat de serveis públics en tots els territoris és fonamental per a la formació.

Propostes Específiques

  • Reforma Fiscal: Inclou la reforma de l'Impost sobre el Patrimoni, l'actualització de la normativa de l'Impost de Successions i Donacions, l'eliminació de la capacitat normativa autonòmica sobre mínims personals i familiars en l'IRPF, i l'establiment de taxes turístiques.
  • Garantia de Serveis Públics: Proposen un esquema de nivellació total i fixar sòls mínims de despesa pública social, amb un 8% del PIB per a Sanitat, un 6% per a Educació i un 3% per a serveis socials i sistema de cures.
  • Altres Aspectes: Inclouen la revisió de l'indicador de població ajustada i el rebuig al criteri d'ordinalitat si contradiu el principi de solidaritat, apostant per un model més federal, solidari i multilateral.


Per a aquesta formació, “no és procedent qüestionar l'aprovat en els estatuts de Catalunya o
d'altres territoris com a part d'aquests acords”.

La proposta d'IU respon al debat generat per l'acord entre PSOE i ERC sobre l'autonomia fiscal per a Catalunya. IU defensa que no es busquen solucions particulars que puguen generar més distorsions, i subratlla la necessitat de complir els Estatuts d'Autonomia com a part del bloc constitucional.

En resum, la proposta d'Izquierda Unida se centra en una reforma integral que assegure un finançament just i suficient per a tots els territoris, prioritzant les necessitats de les persones i garantint la igualtat en la prestació de serveis públics.

   


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal