Infància i Joventut: Sira Rego: 'La paraula 'mena' deshumanitza l'altre i ens neguem a deshumanitzar les infàncies' Infància i Joventut: Sira Rego: 'La paraula 'mena' deshumanitza l'altre i ens neguem a deshumanitzar les infàncies'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Infància i Joventut: Sira Rego: 'La paraula 'mena' deshumanitza l'altre i ens neguem a deshumanitzar les infàncies'


La Ministra d'Infància i Joventut, Sira Rego, reflexiona sobre les problemàtiques que enfronten els menors no acompanyats a Espanya, els reptes del seu ministeri recentment creat, i la lluita contra la violència vicaria. En una entrevista detallada amb El Salto, feta per Patricia Reguero Ríos iSara Plaza Casares. Rego parla de les iniciatives legislatives per millorar la situació dels menors migrants i critica els discursos xenòfobs de la dreta extrema.

Rego, nascuda a València el 1973, ocupa el despatx ministerial des del 20 de novembre de 2023, data en què es va fundar el Ministeri d'Infància i Joventut coincidint amb el Dia Internacional dels Drets de la Infància i l'Adolescència. Aquest ministeri, tot i ser percebut com "tou" i amb un pressupost modest, tracta temes d'extrema importància com la pobresa infantil i la vulneració dels drets dels menors migrants. Entre les seues prioritats també està l'abordatge de la violència vicaria, en col·laboració amb col·lectius de mares protectores.

Un dels reptes immediats del ministeri es debatrà el 23 de juliol al Congrés: la proposta per a l'acollida vinculant i equitativa dels 6.000 nens i nenes no acompanyats que es troben a les Canàries. Rego explica que la modificació de la Llei d'Estrangeria, en el seu article 35, és crucial per a una gestió estructurada del fenomen migratori, evitant respostes d'emergència que no garanteixen els drets d'aquests menors.

Davant la falta de suport explícit dels grups parlamentaris com el PP i Junts, Rego manifesta la seua dedicació a aconseguir almenys abstencions que permeten iniciar el tràmit legislatiu ràpidament. Argumenta que "cal ser rigorosos en l'anàlisi del fenomen migratori", rebutjant la idea de l'"efecte crida" propagada per líders com Isabel Díaz Ayuso. Subratlla que molts dels que arriben per la ruta canària es juguen la vida en el mar, fugint de situacions molt més terribles.

El mecanisme d'acollida que proposa el ministeri respecta les preferències dels nens i nenes i el seu possible arrelament, basant-se en la informació proporcionada per agències com l'ACNUR. Aquest sistema busca garantir els drets dels menors i mantenir un equilibri en els serveis públics de les diferents comunitats autònomes.

Comparant amb l'acollida de més de 62.000 menors ucranians des de l'inici de la guerra d'Ucraïna, Rego destaca la necessitat d'un mecanisme d'acollida solidari i vinculant per a altres contextos migratoris. Afirma que no es fan distincions en el sistema de protecció per origen dels menors, assegurant els mateixos recursos per a tots.

Pel que fa als refugiats palestins, Rego, amb arrels familiars a Cisjordània, critica la inacció internacional davant el genocidi a Gaza i defensa una posició espanyola més ferma en defensa dels drets humans.

Rego també aborda el tema de la violència vicaria, destacant la necessitat de convertir aquest assumpte en un debat d'estat, similar al que s'ha fet amb la violència de gènere. Esmenta la importància de la Llei Integral de Protecció a la Infància i l'Adolescència davant la Violència (LOPIVI) i altres mesures per garantir la protecció de la infància, com la formació de professionals i la creació de mecanismes de prevenció.

La ministra reconeix el paper crucial de les mares protectores en la denúncia de la violència infantil, agraint la seua col·laboració i aportacions per a una protecció més eficaç. Reitera la necessitat d'una protecció a la infància que vincule tota la societat, no només les mares protectores.

Finalment, sobre la situació política, Rego defensa la unitat de les forces de l'esquerra transformadora, destacant la importància de trobar fórmules de cooperació més enllà de les aliances electorals. Insisteix en la necessitat de polititzar la vida quotidiana i mantenir la cohesió entre les forces progressistes per avançar en drets i democràcia.

    


Referència: Entrevista a Sira Rego, Ministra d'Infància i Joventut,  publicada a El Salto Diario.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal