Foto de CONSTANZA LAMBERTUCCI d'una manifestació en 2019 |
Eixe seria el problema fonamental que es dedueix de l'actual plantejament que està discutint-se entre les diferents governs autonòmics enfront del problema, perqué si és un problema, però no per a nosaltres, fonamentalment per als menors que arriben, per això cal centrar el tema en la solució i la defensa dels Drets Fonamentals dels més febles Eixa és la raó final de la humanitat, la resta seria tornar a la barbàrie.
Però què millor que una especialista com Sarah Babiker per a abordar-ho. Per això ens referirem a l'article d'aquesta especialista que ha sigut publicat en ElSalto titulat "Menores migrantes | Las niñas, niños y adolescentes que migran solos, en el centro del último pulso partidista". Aquest text, escrit per un periodista d'El Salto, aborda una qüestió d'actualitat molt preocupant: la situació dels menors migrants no acompanyats i com s'han convertit en el centre d'un debat polític deshumanitzant.
L'argument fonamental de l'article és que els xiquets, xiquetes i adolescents que arriben sols a territori europeu estan sent instrumentalitzats per fins partidistes, en lloc de rebre l'atenció i protecció que necessiten. Aquesta situació s'ha vist agreujada per l'augment recent d'arribades a les Illes Canàries, que ha portat al govern a proposar una modificació de la Llei d'Estrangeria per a permetre la redistribució d'aquests menors a altres comunitats autònomes.
L'article comença exposant la situació actual a les Illes Canàries o "Se calcula que 5.645 de niñas, niños y adolescentes habrían llegado a las costas Canarias en los primeros seis meses del año, frente a los 5.868 para los que se dictaron medidas de protección durante todo el 2022."
Aquesta dada posa de manifest la magnitud del problema i la pressió que està exercint sobre el sistema de protecció canari. Davant d'aquesta situació, el govern central ha proposat una modificació de la Llei d'Estrangeria per a permetre la redistribució dels menors a altres comunitats autònomes quan els recursos d'acollida d'una comunitat estiguen compromesos més enllà del 150%.
No obstant això, aquesta proposta ha generat resistències per part d'alguns partits polítics i comunitats autònomes. L'article cita diverses reaccions:
"El primero en desmarcarse de la llamada del gobierno central a establecer un mecanismo de reparto fue Junts, el pasado 27 de junio, pidiendo que se exima a Catalunya de un hipotético reparto obligatorio, pues aducen que esto choca con las negociaciones actuales con el ejecutivo para traspasar a esta comunidad autónoma las competencias de migraciones."
També es menciona la postura del Partit Popular i Vox:
"A la dreta del PP, Vox, feia valdre divendres passat la seua experiència en la instrumentalització de la infància i adolescència migrades per a perseguir els seus fins, anunciant que trencaria tot pacte de govern amb els seus socis en cas que acceptaren coordinar-se amb l'executiu en la recepció d'aquests menors."
Aquestes declaracions mostren com el debat polític està contribuint a la estigmatització d'aquests menors, en lloc de centrar-se en la seua protecció i benestar.
Davant d'aquesta situació, diverses organitzacions de defensa dels drets de la infància han alçat la veu. L'article cita la Plataforma d'Organitzacions d'Infància (POI), que agrupa 70 organitzacions, i que ha expressat la seua preocupació per l'estigmatització creixent dels menors que viatgen sols. La POI demana garanties per a aquest col·lectiu en la reforma de la Llei d'Estrangeria que s'està preparant:
La POI també fa una sèrie de propostes concretes per a millorar la situació dels menors migrants no acompanyats, entre les quals destaquen:
- La presumpció de minoria d'edat i el benefici del dubte a favor del xiquet o xiqueta en tot moment.
- Atorgar la guarda provisional per a tots els xiquets i xiquetes, permetent l'ingrés immediat a recursos residencials del sistema de protecció en igualtat de condicions que la resta de xiquets i xiquetes tutelats.
- Una ràpida assistència lletrada, que garantisca el dret de la infància a ser escoltada en totes les decisions.
- Una avaluació preliminar per a identificar quines necessitats poden tenir, especialment en el cas d'aquells xiquets que necessiten protecció internacional.
Finalment, la Plataforma insisteix en un punt crucial: "Destacan sobre todo la importancia de que la Administración pública que gestione los traslados tenga por misión la protección de la infancia, frente a otros intereses como el control de fronteras."
En resum, aquest article d'El Salto Diario posa de manifest la complexa situació dels menors migrants no acompanyats a Espanya, i com s'han convertit en el centre d'un debat polític que sovint oblida la seua condició de xiquets i adolescents necessitats de protecció. L'augment de les arribades, especialment a les Illes Canàries, ha posat de manifest les mancances del sistema de protecció i ha generat tensions entre diferents administracions i partits polítics. Al mateix temps, s'alerta de l'augment dels discursos d'odi i l'estigmatització d'aquest col·lectiu, una tendència preocupant que diverses organitzacions de defensa dels drets de la infància estan tractant de combatre.
L'article conclou amb una crida a centrar-se en la protecció i el benestar d'aquests menors, més enllà de les disputes polítiques i les consideracions sobre el control de fronteres. Es tracta, en definitiva, d'un tema de drets humans i centrada en l'interès superior del menor, tornem a la manifestació del inici: Els Drets de la Infància desapareixen quan eixa infància no és la dels nostres fills?
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :