El repte de l'acollida: Només un 15% dels menors migrants no acompanyats van ser acollits per les comunitats autònomes en 2023 El repte de l'acollida: Només un 15% dels menors migrants no acompanyats van ser acollits per les comunitats autònomes en 2023
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El repte de l'acollida: Només un 15% dels menors migrants no acompanyats van ser acollits per les comunitats autònomes en 2023

La ministra de Joventut i Infància, Sira Rego, ha fet unes declaracions contundents sobre la situació actual de l'acollida de menors migrants no acompanyats a Espanya. Segons les seues paraules, les comunitats autònomes només van acollir un 15% dels menors migrants no acompanyats acordats amb el Govern central durant l'any 2023. Aquesta xifra posa de manifest una important bretxa entre els compromisos adquirits i la seua implementació efectiva.

Rego va fer aquestes afirmacions just abans de presidir una trobada de treball amb entitats del tercer sector sobre el Pacte d'Estat per a l'erradicació de la pobresa infantil. La ministra va aprofitar l'ocasió per a subratllar la importància de la solidaritat interterritorial i el compliment dels acords establerts.

El conveni vigent amb les comunitats autònomes, aprovat per unanimitat l'any 2022, estableix un marc per al repartiment de menors. Rego va recordar que les places anuals corresponents a 2023 estan finançades íntegrament per l'Estat. "Els diners, els recursos, es troben a les comunitats autònomes", va afirmar la ministra, emfatitzant que l'acord voluntari presenta un 85% de places sense cobrir per a l'any 2023.

La ministra va insistir en la necessitat de posar els drets humans i els drets de la infància al centre de les polítiques d'acollida. "El que necessitem és que hi haja solidaritat i tenir en compte que l'eix dels drets humans i dels drets de la infància s'han de posar al centre i cal complir amb els acords", va subratllar Rego.

Pel que fa a la reforma de la Llei d'Estrangeria, la ministra va explicar que aquesta recollirà la possibilitat de tenir un conveni que articule una "acollida vinculant i solidària" per tots els territoris d'Espanya. Rego considera que aquest seria "el mecanisme més efectiu" i que es podria coordinar perfectament amb les comunitats autònomes.

La ministra també va destacar que cada vegada arriben xiquets no acompanyats "d'edat més curta", la qual cosa planteja nous reptes per a la societat espanyola. Davant la possibilitat que les comunitats governades pel Partit Popular rebutgen la proposta del Govern, Rego va assenyalar que hauran de buscar "fórmules alternatives". No obstant això, va criticar que els 'populars', "de moment", no han fet "cap proposta" per a solucionar la situació a Canàries.

Rego va expressar la seua preocupació pel fet que el PP estiga "secundant, d'alguna manera, l'agenda ultra de Vox". Va recordar que hi ha recursos de l'Estat ingressats en les comunitats governades pel Partit Popular i per Vox, i que el 85% de les places estan sense cobrir, suggerint una possible relació amb l'acostament del PP a l'agenda de la formació d'extrema dreta.

Quant al Pacte d'Estat per Erradicar la Pobresa Infantil, la ministra va mostrar optimisme, afirmant que "hi ha un bon clima" amb els grups parlamentaris al Congrés dels Diputats. "Estem trobant-nos un tarannà bastant positiu, jo crec que és un tema que ens interpel·la com a societat", va dir Rego.

La ministra va explicar que encara queda per acordar instruments de governança per al pacte. "No es tracta només de plantejar mesures, es tracta de plantejar mesures, dotar-les de manera pressupostària i per descomptat pactar un model de governança en el qual les entitats del tercer sector, també la societat, tinguen un paper", va destacar Rego.

Aquest debat sobre l'acollida de menors migrants no acompanyats i la lluita contra la pobresa infantil posa de manifest els reptes als quals s'enfronta Espanya en matèria de protecció de la infància i solidaritat interterritorial. La proposta del Govern central busca una distribució més equitativa dels menors migrants entre les diferents comunitats autònomes, però sembla trobar-se amb resistències polítiques i logístiques que dificulten la seua implementació efectiva.

    


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal