El Legat de Franz Kafka en la Literatura i la Vida Quotidiana El Legat de Franz Kafka en la Literatura i la Vida Quotidiana
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Legat de Franz Kafka en la Literatura i la Vida Quotidiana


La influència de l'obra de l'escriptor txec Franz Kafka transcendeix les pàgines dels seus llibres, arribant fins a la nostra vida quotidiana amb el terme "kafkià". Aquest adjetiu, que prové del nom de l'autor, descriu situacions absurdes i angoixants, característiques distintives de les seves obres més conegudes com "La metamorfosi" i "El procés".

El Significat de Kafkià

Segons la RAE, el terme "kafkià" té tres accepcions: pertanyent o relatiu a Franz Kafka o a la seva obra, que té trets característics de l'obra de Kafka, i dit d'una situació absurda i angoixant. Així, utilitzem "kafkià" per descriure moments il·lògics que ens generen desassossec i ens fan qüestionar la realitat.

Les Característiques d'Alguna Cosa Kafkiana

L'univers kafkià, format per novel·les, contes i novel·les curtes, es caracteritza per presentar històries que parteixen d'un fet absurd en el qual els personatges han de desenvolupar-se com poden. Aquestes situacions il·lògiques i opressives creen una atmosfera asfixiant que desconcerta tant els personatges com els lectors.

L'Origen del Termini Kafkià

El terme "kafkià" sorgeix de l'obra de Franz Kafka, especialment de "La metamorfosi" i "El procés". En "La metamorfosi", Gregor Samsa es desperta transformat en un insecte, fet que el porta a qüestionar-se sobre la seva existència i a experimentar una nova realitat opressiva. En "El procés", Josef K. és arrestat sense saber de què se l'acusa, endinsant-se en una batalla judicial absurda i aterridora.

La Influència de Kafka en Altres Autors

L'obra de Kafka ha tingut un impacte significatiu en autors posteriors. Gabriel García Márquez va ser profundament influenciat per "La metamorfosi", que el va portar a escriure el seu primer conte i a dedicar-se a la literatura. Jorge Luis Borges admirava la capacitat de Kafka per crear històries oníriques amb un llenguatge precís. També es pot percebre la influència kafkiana en els escriptors existencialistes com Albert Camus i Jean-Paul Sartre, que van explorar temes semblants sobre l'absurditat de l'existència humana.

L'Ús de Kafkià en la Vida Quotidiana

El terme "kafkià" ha transcendit la literatura per descriure situacions de la vida diària que són incomprensibles i angoixants. Aquestes experiències ens fan sentir atrapats en un laberint de preguntes sense resposta, generant un profund desassossec.

Altres Epònims Literaris

A més de "kafkià", altres termes literaris han entrat en l'ús quotidià. "Dantesc" descriu situacions aterradores, inspirat en "La Divina Comèdia" de Dante Alighieri. "Rocambolesc" es refereix a circumstàncies extraordinàries i inversemblants, derivat de les aventures del personatge Rocambole. "Orwellià" designa tot allò que oprimeix la llibertat, basat en "1984" de George Orwell. Altres exemples inclouen "sàdic", "quixotesc", "lovecraftià" i "maquiavèl·lic".

Ja pots veure la profunda influència de Franz Kafka no només en la literatura, sinó també en la nostra comprensió de la realitat quotidiana, on termes com "kafkià" ajuden a descriure les experiències més absurdes i angoixants.

     

AgoraCt


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal