La plaça de l'Ajuntament de València va ser ahir dimecres l'escenari d'una important concentració contra el terrorisme masclista. L'acte, organitzat per la Coordinadora Feminista de València, ha reunit desenes de persones que han alçat la veu per reclamar mesures efectives per combatre la violència de gènere.
Sota els lemes "Violència masclista: autodefensa feminista" i "Ens volem vives i lliures", els manifestants han expressat la seua indignació mitjançant un "minut de soroll", utilitzant xiulets i cassoles per fer-se sentir. Aquest acte simbòlic substitueix el tradicional minut de silenci, emfatitzant la necessitat d'acció i visibilitat en la lluita contra la violència masclista.
La convocatòria arriba en un moment crític, després que el Ministeri d'Igualtat haja confirmat un augment alarmant en les xifres de víctimes. Des de l'any 2003, quan es van començar a recopilar dades, 1.263 dones han sigut presumptament assassinades per les seues parelles o exparelles. A més, des de 2013, 62 menors han perdut la vida a causa d'aquesta xacra social. Recentment, s'han confirmat nous casos a Las Pedroñeras (Conca), Fuengirola (Màlaga) i Granada, elevant a 19 el nombre de dones i a 9 el de menors assassinats per violència masclista en l'any en curs.
Cándida Barroso, portaveu de la Coordinadora Feminista de València, ha destacat en declaracions als mitjans la gravetat de la situació. "No és acceptable que dones amb fills i vides establertes siguen assassinades", ha afirmat, assenyalant que "està fallant tot el sistema judicial". Barroso ha criticat durament el "masclisme arrelat en la judicatura" i ha posat com a exemple un cas recent a Massamagrell, on un home acusat d'intentar matar la seua exparella a punyalades el Dia Internacional de la Dona de 2021 ha sigut condemnat a només nou anys i mig de presó.
La portaveu ha subratllat la necessitat de millorar l'aplicació de les lleis existents i ha reclamat a les institucions mesures "eficaces" per lluitar contra la violència masclista. Entre les propostes, destaca la importància de la coeducació a les escoles per fomentar la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, així com la garantia de serveis públics adequats.
Els manifestants han exhibit cartells amb missatges com "Fartes de la cultura de la violació", "Fartes de judicatura masclista" o "Fartes de la violència vicària". També s'han escoltat consignes com "No és violència intrafamiliar, és terrorisme masclista", "Fora masclistes de les institucions" i "Negar el terrorisme masclista mata".
La concentració també ha servit per expressar el rebuig al nou govern valencià, format pel PP i Vox. Els manifestants han acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, de "portar endavant l'agenda política de Vox", descrivint aquest partit com a "enemic de les dones i de la seua llibertat". A més, s'ha exigit la dimissió de l'alcaldessa de València, María José Catalá.
La Coordinadora Feminista de València ha llegit un manifest en què demana al govern valencià que "anomene les coses pel seu nom". Aquesta petició sorgeix arran de la polèmica pel canvi de denominació d'un curs impartit per l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (Ivaspe) a policies locals, que inicialment es va anomenar "violència intrafamiliar" i després es va corregir a "violència contra la dona". El col·lectiu ha insistit que "s'ha de nomenar correctament per actuar correctament", emfatitzant la importància d'utilitzar el terme "violència de gènere".
En conclusió, aquesta concentració a València no només ha servit per visibilitzar la greu problemàtica de la violència masclista, sinó també per exigir accions concretes i efectives a les institucions i al sistema judicial. La societat civil demana canvis profunds i immediats per garantir la seguretat i la llibertat de les dones, en un context on la violència de gènere continua sent una realitat alarmant.
Cap comentari :