Una revisió crítica del règim del 78 segons Jaime Pastor Una revisió crítica del règim del 78 segons Jaime Pastor
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Una revisió crítica del règim del 78 segons Jaime Pastor

Jaime Pastor 


En  l'article "No podem renunciar a la necessitat de tornar a posar en l'orde del dia la ruptura con el règim del 78", publicat a Vent Sud el 15 de juny de 2024, Jaime Pastor reflexiona sobre la situació política a Espanya i la necessitat de repensar el model polític sorgit de la Transició. L'autor, conegut per a ser un referent en les esquerres alternatives i exmembre fundador de Podemos, oferix una anàlisi profunda de la situació política actual i les perspectives per a les forces progressistes en el context de les recents eleccions europees.


  1. Participació en el Govern del PSOE i crítica a l'estratègia de Sumar i Podem: Jaime Pastor assenyala que la decisió de Podemos d'entrar al govern amb el PSOE va ser un error, ja que va implicar una acceptació de polítiques que considera antitètiques als valors de l'esquerra. Ell argumenta que "entrar en un govern amb majoria del PSOE conduiria a engolir-se molts gripaus" en temes com la política migratòria, davanteres i la relació amb l'OTAN, que han derivat en una "adaptació creixent a la lògica governamental, que no ha qüestionat el nucli dur de la política neoliberal"

  2. Resultats electorals i l'auge de la ultradreta: L'entrevista posa en relleu la preocupació per l'ascens de l'extrema dreta a Europa, representada en el cas d'Espanya per formacions com Vox i la recent emergència d'Alviste. Pastor destaca que la pujada de l'abstenció (51%) és un signe de desencant amb l'oferta política actual i subratlla que "l'estabilitat de Catalunya continua sent un factor important per a l'estabilitat en l'Estat espanyol"

  3. Dret a decidir i independència de Catalunya: Pastor reafirma el seu suport a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya com una via per a democratitzar Espanya. Argumenta que "si fores català, votaries sí" a la independència, considerant que la via federal està esgotada i que caldria forçar un debat constitucional per a obrir nous processos constituents

  4. Necessitat de trencar amb el règim del 78: Un dels temes centrals de l'article és la crítica al règim polític establit amb la Constitució de 1978, que Pastor considera esgotat i incapaç de resoldre els problemes actuals de l'Estat espanyol. Recalca la necessitat de posar en l'agenda política la ruptura amb este règim per a avançar cap a un model més just i democràtic

  5. Crítica a la política migratòria i la resposta a la crisi de refugiats: L'article també aborda la qüestió migratòria, criticant les polítiques europees per a ser massa restrictives i en línia amb les posicions de la dreta xenòfoba. Pastor defén una resposta més solidària i inclusiva cap als immigrants, destacant la importància de la lluita conjunta per a millorar les condicions laborals i socials per a tots els treballadors


Jaime Pastor argumenta que la integració de Podemos en el govern amb el PSOE va comportar la renúncia a principis fonamentals que van donar origen al moviment. Segons ell, esta aliança ha forçat a la formació a adoptar una política de compromisos que ha debilitat la seua posició crítica cap a les estructures de poder establides, contribuint a una "adaptació creixent a la lògica governamental". Este punt és fonamental per a entendre la desil·lusió de Pastor amb la direcció actual de Podemos i la seua decisió de fer costat a formacions com per exemple Repúbliques en les eleccions europees.

A més, Pastor assenyala que l'auge de la ultradreta a Europa i Espanya és una preocupació creixent que amenaça la democràcia i els drets socials. Esta situació, combinada amb una alta abstenció electoral, reflectix un descontentament profund amb les polítiques actuals i la necessitat d'una resposta política que aborde les causes estructurals d'este malestar.

A la pregunta: Per què creus que Podemos i Sumar van per separat, cosa que fa que gent com tu, que eres cofundador de Podemos, acabe votant un altre partit?

—Eixe és el problema. Des del meu punt de vista, tots dos han desenvolupat una política subalterna respecte del PSOE. Véiem que les diferències eren més de discurs i de tàctica en alguns temes, però estaven d'acord en el substancial, que era continuar participant del mateix projecte. Ha ocorregut que el lideratge de Sumar ha menyspreat a les formacions polítiques; primer Podemos, però després Más Madrid i Esquerra Unida han expressat el seu malestar. Arribem així al fracàs del projecte tal com el va concebre Yolanda Díaz.

En el context de Catalunya, Pastor reafirma el seu defensa del dret a l'autodeterminació com una via per a democratitzar Espanya i abordar les demandes sobiranistes de manera justa i democràtica. Argumenta que la negativa a permetre un referèndum suposa una falta de reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat i una oportunitat perduda per a avançar cap a una solució negociada i inclusiva.

Finalment, la crítica al règim del 78 és un tema recurrent en l'anàlisi de Pastor, qui considera que este marc constitucional està esgotat i ja no respon a les necessitats actuals de la societat espanyola. La seua proposta és tornar a posar en l'agenda política la necessitat de trencar amb este règim per a avançar cap a un model polític més just i equitatiu, que respecte els drets de tots els pobles d'Espanya i oferisca una resposta real als reptes contemporanis. 

En la seua entrevista amb Vent Sud, Jaime Pastor fa una anàlisi crítica de la situació política a Espanya i Europa, destacant la necessitat de reorientar l'estratègia de l'esquerra per a abordar de manera efectiva els reptes actuals. La seua crítica al règim del 78, la defensa del dret a decidir de Catalunya i la seua preocupació per l'ascens de la ultradreta són aspectes clau que destaquen la seua visió sobre la política contemporània i la necessitat de canvis profunds per a avançar cap a una societat més democràtica i justa.

Qui és Jaime Pastor:

Jaime Pastor Verdú, nascut a València l'octubre de 1946, és un destacat polític i intel·lectual valencià, conegut per la seva inclinació marxista. Va iniciar els seus estudis de ciències polítiques i sociologia a la Universitat Complutense de Madrid, on va començar la seva trajectòria com a activista polític.

Durant els seus anys universitaris, Pastor va ser membre actiu de la Federació Universitària Democràtica Espanyola (FUDE) i va exercir com a delegat de la Facultat de Ciències Polítiques al Sindicat Democràtic d'Estudiants. El 1966 va unir-se al Front d'Alliberament Popular (FLP), però el 1969 va haver de fugir a França a causa d'una ordre de crida i cerca emesa pel règim franquista.

A París, Pastor va col·laborar amb el nucli exterior del FLP i diferents grups Des de 1971 fins a 1973, Pastor va residir a França, on va continuar els seus estudis de sociologia a la Universitat de Vincennes. El 1973 va tornar a Espanya per reorganitzar la LCR, que havia patit diverses escissions, i va formar part del seu Buró Polític fins a 1984.

Després, entre 1985 i 1991, també va començar la seva carrera acadèmica com a professor de ciències polítiques. El 1991, amb la fusió de la LCR i el Moviment Comunista que va donar lloc a Esquerra Alternativa, Pastor va ser elegit membre del Comitè Unificat d'aquest nou partit.

Després de la dissolució d'Esquerra Alternativa, va participar en la creació d'Espai Alternatiu, una corrent integrada a Esquerra Unida (IU) el 1995. A IU, va ser escollit membre del Consell Polític Federal i de la Presidència Federal, càrrecs que va abandonar el 2008 per fundar Esquerra Anticapitalista, de la qual és un dels líders actuals.

Actualment, Jaime Pastor exerceix com a professor al Departament de Ciències Polítiques de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) i és membre dels consells de redacció de diverses revistes, incloent-hi la Revista Internacional de Filosofía Política, Viento Sur i Sin Permiso.

Aquestes activitats acadèmiques i polítiques han consolidat Pastor com una figura influent en l'esquerra radical espanyola, contribuint significativament al debat polític i social del país.

Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal