Kamil Zajaczkowski/Shutterstock |
Si sol·licitàrem a un grup d'estudiants universitaris que alçaren la mà si han recorregut a Wikipedia per a resoldre algun dubte al llarg de la seua vida acadèmica, és probable que pràcticament totes les mans s'alçaren. No obstant això, quan es tracta d'entregar treballs acadèmics, els universitaris solen evitar citar-la com a font. Existix la creença, basada en comentaris de docents o en el rebuig de treballs amb referències a Wikipedia, que esta plataforma no és una font seriosa, fiable o prestigiosa. No obstant això, esta percepció és errònia i limita la capacitat d'aprofitar al màxim este recurs digital.
Les tecnologies digitals s'han integrat en tots els aspectes de la vida quotidiana, també universitària, abastant des de l'administració i l'ensenyament fins als mètodes de comunicació i interacció. Sense oblidar, per descomptat, les pròpies tècniques pedagògiques o mètodes d'ensenyament.
Les metodologies d'ensenyament actives i les ferramentes tecnològiques són dos vies per a millorar i actualitzar les tècniques pedagògiques, tal com arreplega per exemple la nova llei universitària a Espanya. En este context, la Wikipedia pot ser recurs digital educatiu de gran valor.
Aprenentatge actiu en la cultura oberta
Les plataformes digitals, pilars de la cultura oberta, són claus en el foment d'un aprenentatge actiu. Wikipedia, un referent global, encara lluita per aconseguir un equilibri entre el seu reconeixement i la seua aplicació pràctica. Amb més de dos dècades d'evolució, l'enciclopèdia ha perfeccionat el seu sistema de creació i edició de contingut, la qual cosa la convertix en una font acadèmica fiable per a l'educació superior, sempre que s'empre de manera adequada.
La interacció amb l'ecosistema Wikimedia no sols millora habilitats bàsiques com la lectura crítica, la redacció i el treball en equip, sinó que també impulsa la alfabetització mediàtica i les competències digitals, a més de promoure un entorn de coneixement obert.
No obstant això, existixen estudis que qüestionen la fiabilitat de Wikipedia, possiblement pel fet que la noció d'una enciclopèdia digital basada en la col·laboració i el lliure accés no estava completament assentada en els seus inicis. Recordem que, fa vint anys, l'entorn digital era objecte de desconfiança generalitzada.
El valor de l'autoritat compartida
Molts educadors encara no estan al corrent de la importància del treball col·laboratiu i l'autoritat compartida. Esta falta de coneixement sovint porta a subestimar a Wikipedia com a font acadèmica, en particular en nivells educatius avançats on el seu rol en l'aprenentatge és marginal.
A més de l'absència de familiaritat amb els principis teòrics que recolzen l'operativitat i fiabilitat de Wikipedia, els experts identifiquen altres elements que influïxen en els professors a l'hora d'adoptar esta ferramenta: en l'actitud dels docents cap a la Wikipedia intervenen factors tecnològics (com la facilitat d'ús i la funcionalitat de la plataforma) i aspectes acadèmics i professionals, com ara la percepció de la qualitat de Wikipedia o la seua reputació social.
Des de fa temps, el col·lectiu docent ha reconegut les avantatges que Wikipedia oferix per a l'ensenyament universitari i el aprenentatge obert, però es manté un prejuí respecte a la seua fiabilitat que els docents transmeten a l'alumnat.
Esta falta de prestigi entre els estudiants pot modificar-se a través d'estímuls actius com l'edició i creació d'entrades de Wikipedia.
Com integrar Wikipedia a l'aula
El nostre grup d'innovació docent InnovaWiki ha dissenyat alguns itineraris formatius, els ha implementats i ha desenvolupat ferramentes que poden ser fàcilment utilitzades i compartides per uns altres. El seu objectiu és que tota la comunitat universitària involucrada en els processos d'ensenyament i aprenentatge reconega la seua capacitat per a participar activament en la creació col·lectiva de coneixement.
En este repositori de materials per a integrar Wikipedia a l'aula podem trobar, per exemple, un itinerari per a la creació d'entrades que inclou vídeos en els quals s'explica des de com crear-se un usuari, com crear un article des de zero, com agregar referències i imatges, entre molts altres a més de manuals generals com el manual d'estil.
Verificar informació i aportar material
Una altra de les propostes consistix en la verificació d'informació. L'objectiu és promoure entre l'alumnat la cerca d'informació veraç i verificable, per a generar continguts amb manteniment acadèmic, així com millorar els continguts ja existents. No oblidem que Wikipedia se situa en el top 10 dels llocs web més visitats a nivell mundial.
A més de poder aportar al coneixement lliure amb entrades en Wikipedia, existixen altres projectes que han contribuït amb material audiovisual a través de Wikimedia Commons. El resultat, el següent mapa audiovisual de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Complutense de Madrid:
El nostre objectiu és posar a la disposició de la comunitat educativa una clara oportunitat per a millorar l'educació oberta, amb nous materials didàctics i un repositori centralitzat. Estos materials poden integrar-se el currículum acadèmic gràcies a la posada en marxa d'itineraris personalitzats en els plans d'estudi.
D'esta manera facilitem que els estudiants adquirisquen les competències necessàries per al món laboral actual amb una ruta d'aprenentatge estructurada i significativa.
Lizette Martínez Valerio, Professora titular del departament de Periodisme i Comunicació Corporativa, Universitat Rei Joan Carles
Este article va ser publicat originalment en The Conversation. Llija el original.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :