Riba-roja: Rehabilitació de la Casa de l'Advocat com a seu del Museu Visigot del Pla de Nadal Riba-roja: Rehabilitació de la Casa de l'Advocat com a seu del Museu Visigot del Pla de Nadal
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Riba-roja: Rehabilitació de la Casa de l'Advocat com a seu del Museu Visigot del Pla de Nadal

Riba-roja de Túria destina 461.470 euros per a rehabilitar la Casa de l'Advocat del segle XVIII com a seu del Museu Visigot del Pla de Nadal

 L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat l'expedient administratiu per a la contractació de les obres de recuperació i posada en valor de la coneguda com "Casa de l'Advocat" de la localitat per un valor total de 461.471 euros. Aquest projecte es troba en la seva primera fase d'execució i està inclòs en el Pla Conviure.

La contractació de les obres es durà a terme mitjançant un procediment obert, simplificat i amb diversos criteris d'adjudicació, amb condicions d'execució de caràcter social i mediambiental, dedicant una especial atenció a l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 11 sobre "Ciutats i comunitats sostenibles", tal com es recull en les bases reguladores del projecte.

L'actuació municipal preveu adequar i convertir l'edifici denominat "Casa de l'Advocat", situat al carrer Garelli i Pastor, en la futura seu del museu visigot del Pla de Nadal de Riba-roja de Túria. Aquest museu albergarà una exposició de la col·lecció arqueològica descoberta en aquest jaciment, així com un espai públic habilitat per a la interpretació i estudi de les restes.

L'expedient justifica la necessitat de dur a terme aquest projecte "en la necessitat d'habilitar un espai propi per als vestigis arqueològics d'època visigoda trobats a la localitat i que puguin acollir els futurs descobriments que es facin en les següents fases de l'excavació del Pla de Nadal". A més, es remarca que es dotarà el museu de nous usos i espais, ampliant l'oferta actual amb un punt de trobada social a Riba-roja de Túria.

Cal recordar que la Casa de l'Advocat està considerada com a Bé de Rellevància Local i serà la seu del Museu Visigot del Pla de Nadal (MUPLA), del Museu de Ceràmica del Castell (MUCA) i de la sala d'Estudis del Comte de Revillagigedo. Aquesta casa, una antiga vivenda de planta baixa i dues altures, pren el seu nom de la històrica vivenda vinculada a l'"advocat" de Riba-roja de Túria i està situada al nucli històric. La vivenda ha estat en desús durant anys, però ha servit com a enclavament per a diverses escoles taller en la modalitat d'obra i construcció.

L'expedient de contractació considera que aquest bé arquitectònic ha patit nombroses transformacions al llarg de la seva història, dificultant la comprensió dels seus espais, usos i materialitat. Per això, es fa imprescindible dur a terme el projecte de la manera més adequada possible per respectar l'arquitectura original i tots els aspectes relacionats amb el seu caràcter històric.

El pressupost d'aquesta actuació està inclòs en el pla anual de contractació de 2024, i s'ha fixat un termini d'execució de 12 mesos des de la signatura de l'acta de comprovació del replanteig. A més, es tindrà en compte el codi ètic per a l'aplicació de les mesures de compliance en la contractació pública realitzada pel govern local.

La Casa de l'Advocat va ser construïda entre finals del segle XVIII i el segle XIX amb una tipologia basada en les "cases de poble senyorial", destinades a famílies amb un bon poder adquisitiu que es van començar a construir en aquella època al centre històric de Riba-roja de Túria. L'immoble històric ha tingut una funció principalment residencial, i el seu estat de conservació fa necessària aquesta actuació.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquest projecte "és una mostra més de la sensibilitat cap al patrimoni històric existent al municipi i que tenim el deure i l'obligació de recuperar-lo i rehabilitar-lo com un espai idoni perquè es puguin observar, també, les restes arqueològiques trobades durant molts anys en el jaciment del Pla de Nadal, un icona coneguda a tota la Comunitat Valenciana".

Finalment, una de les sales d'aquesta emblemàtica vivenda portarà el nom de Comte de Revillagigedo per a l'estudi i anàlisi de la còpia dels 8 segles d'història local continguts en les caixes que el comte va cedir a l'Ajuntament de Riba-roja de Túria. L'objectiu del consistori és signar un conveni amb la Universitat de València perquè els estudiants puguin analitzar el llegat rebut del comte.

  

Casa l'Advocat


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal