Presentació del llibre 'Una història de violència' de Borja Ribera al Museu Etnològic de la Casa Gran de La Pobla de Vallbona Presentació del llibre 'Una història de violència' de Borja Ribera al Museu Etnològic de la Casa Gran de La Pobla de Vallbona
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Presentació del llibre 'Una història de violència' de Borja Ribera al Museu Etnològic de la Casa Gran de La Pobla de Vallbona

El divendres, 14 de juny, a les 19:00 hores, tindrà lloc la presentació del llibre “Una història de violència: La Transició valenciana (1975-1982)” de Borja Ribera, al Museu Etnològic de la Casa Gran, a la Pobla de Vallbona. Aquest esdeveniment, organitzat pel Centre d’Estudis Locals (CEL) de la Pobla de Vallbona, compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona i la llibreria Tirant.

Un llibre que destapa la violència durant la Transició

El llibre és una investigació exhaustiva sobre la violència política i social que va marcar la transició democràtica a la Comunitat Valenciana entre 1975 i 1982. Durant aquests anys, la Transició espanyola es va veure sacsejada per nombrosos actes de violència, tant des del costat de les forces de l’ordre com dels grups d’extrema dreta i esquerra. La Comunitat Valenciana no va ser una excepció i va viure episodis especialment intensos que, fins avui, no han estat prou documentats ni explicats en profunditat.

A partir de més de cinc anys de recerca minuciosa, Borja Ribera desglossa els esdeveniments ocorreguts en aquell període prenent com a fil conductor la violència política. Al llarg de la Transició, es van produir centenars d'episodis violents al territori valencià, molts d'ells d'una gravetat extraordinària. Es van comptabilitzar almenys seixanta-vuit atemptats amb bomba, i figures polítiques i intel·lectuals van ser repetidament objecte d'agressions i atemptats. La majoria d'aquestes accions van ser comeses per grups d'extrema dreta i anticatalanistes, els quals sovint es mimetitzaven, i que fins avui dia han romàs impunes.

La influència de la violència en la política valenciana

La campanya terrorista i de desestabilització duta a terme per aquests grups va tindre un fort impacte polític, jugant un paper clau en la sortida del PSPV-PSOE del Consell preautonòmic a finals de 1979. Així mateix, el contingut final de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana de 1982, alineat en gran part amb les demandes de la dreta, s'explica en part per aquella campanya de terror. Ribera també demostra que almenys una part d'aquella violència va ser portada a terme amb el consentiment de les autoritats, la qual cosa afegeix una capa addicional de complexitat a la narrativa de la Transició.

Un esdeveniment per a reflexionar sobre la història recent

Durant l’acte, Ribera presentarà el seu llibre i parlarà sobre el procés de recerca que ha dut a terme, així com sobre els principals temes i conclusions que aborda en la seua obra. A més, es de suposar que és realitzarà un col·loqui on els assistents podran plantejar preguntes i reflexionar sobre els fets tractats en el llibre, establint un diàleg enriquidor sobre la història recent de la Comunitat Valenciana.

Borja Ribera, l'autor de l'obra, és un reconegut investigador en història contemporània especialitzat en la transició espanyola i els moviments socials. 

La presentació es durà a terme en el Museu Etnològic de la Casa Gran de La Pobla de Vallbona

  


   





Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal