Una jornada cultural a Olocau amb l'obertura de dues mostres
Olocau va viure ahir una jornada cultural amb la inauguració de les exposicions itinerants “Espais Sagrats. El redescobriment de les ciutats maies al segle XIX: Teobert Maler a la Península de Yucatán” i “Tebeos del Passat: Ciutats del Futur”. Aquestes activitats, que van evidenciar la col·laboració estreta entre l'Ajuntament d'Olocau i la Universitat de València (UV), van tenir lloc a la sala de l'Aljub de la Torre de Pardines i al Centre Cívic ‘Els Pins’ de Pedralvilla, respectivament.
Participació institucional i ciutadana
Als esdeveniments van assistir tant veïns i veïnes del municipi com a representants polítics locals. Hi van ser presents l'alcalde, Antonio Ropero, els regidors Pascual Esteve, Desa Vilaplana i Olga Brínquez, de l'Equip de Govern, i els edils María José García Pitarch i Alejandro Gómez, del Partit Popular. Per part de la Universitat de València, va assistir María Dolores Pitarch, delegada de la rectora per al programa Universitat-Societat.
Discursos d'inauguració i compromís cultural
Tant l'alcalde d'Olocau com la delegada de la Universitat van oferir discursos en ambdues inauguracions, destacant la sintonia i la disposició entre les dues institucions per fomentar iniciatives culturals al municipi. Van expressar el seu interès per continuar treballant conjuntament en el futur i van augurar una fructífera relació de col·laboració.
Exploració de la civilització maia i visions del futur a través del còmic
La primera exposició, “Espais Sagrats”, va incloure una explicació detallada a càrrec de Cristina Expósito, comissària de la mostra juntament amb María Luisa Vázquez. Expósito va guiar als assistents per un recorregut cronològic i geogràfic per la Península de Yucatán, a través de les fotografies captades al segle XIX per l'arquitecte i fotògraf austríac Teobert Maler. Les imatges mostraven construccions megalítiques, elements arquitectònics i artístics, i espais socials de la civilització maia, oferint una valuosa visió d'aquestes ruïnes, algunes de les quals ja s'han perdut.
En la segona exposició, “Tebeos del Passat: Ciutats del Futur”, María Dolores Pitarch va presentar una mostra organitzada per l’Aula de Programació de la UV dedicada al còmic. Els visitants podien observar, dècada a dècada des dels anys 30, les visions de futurs urbans dels dibuixants nord-americans i europeus, amb temàtiques com ara ciutats pop, hipertecnològiques, apocalíptiques o retrofuturistes. Entre les obres exposades es trobaven clàssics com “Flash Gordon” i “Buck Rogers”. L'acte va concloure amb un vi d'honor per als assistents.
Declaracions de l'alcalde i horaris de visita
L'alcalde, Antonio Ropero, va manifestar la seua satisfacció per poder acollir aquestes dues exposicions i va subratllar el compromís de l'Ajuntament d'Olocau per promoure la cultura. Va agrair a la Universitat de València la confiança i la voluntat de fer partícip al municipi del seu programa Unisocietat.
Les exposicions estaran obertes al públic fins al 15 de setembre. “Espais Sagrats” es podrà visitar de dimecres a diumenge, de 9 a 15 hores, mentre que “Tebeos del Passat: Ciutats del Futur” estarà disponible els divendres i els dissabtes, de 19 a 20:30 hores.
Cap comentari :