Olocau es converteix un any més en la capital de la cultura ibera amb la celebració de la Iberfesta
Ha acollit una nova edició de la Iberfesta al llarg de tres dies, consolidant-se com un esdeveniment de referència per als amants de la cultura ibera i una cita destacada en el calendari festiu.
Divendres: Obertura amb tradició i música
El divendres va començar amb l'obertura de la Fira Artesanal organitzada per Amata (Associació per a la Millora de l'Artesania Tradicional i Actual), que va reunir nombrosos artesans locals. Posteriorment, es va celebrar una original desfilada de vestits ibers que va captivar tant a participants com a públic. La jornada es va tancar a la plaça Major amb un taller de balls tradicionals organitzat per l'associació OlocauViu, seguit d'una nit de música folk a càrrec del grup Majao.
Dissabte: Inauguració oficial i recreacions històriques
La segona jornada va començar a la Casa de la Senyoria amb la inauguració oficial de l'esdeveniment. Entre els assistents es trobaven diverses autoritats, com Francisco Teruel, diputat de Cultura de la Diputació de València; Amparo Navarro, presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria i alcaldessa de Benissanó; i altres càrrecs de la comarca, així com Mª Jesús de Pedro, directora del Museu de Prehistòria de València.
L'alcalde d'Olocau, Antonio Ropero, va destacar la projecció nacional i internacional de la Iberfesta, i va subratllar l'èxit de la col·laboració entre l'Ajuntament, la Diputació i el Museu de Prehistòria. Teruel va ressaltar l'èxit de la col·laboració amb el consistori durant gairebé 50 anys, contribuint a impulsar el patrimoni arqueològic local. Finalment, De Pedro va posar en valor la implicació de la gent del municipi, considerant-los "l'ànima de la festa".
Posteriorment, els veïns d'Olocau van protagonitzar la recreació històrica de "La Boda Ibera", una teatralització emotiva amb la col·laboració del CRA Alt Carraixet - Col·legi Mestre Ferran Zurriaga. La celebració, que va ser interrompuda per la legió romana, va culminar amb la captura del nuvi. A la vesprada, es va recrear el ritual funerari en homenatge a Nauiba, concloent amb la incineració del cos a l'Auditori de l'avinguda Font del Frare.
Diumenge: El final de la llegenda de Nauiba
El diumenge al matí, es va reprendre la història de "La Llegenda de Nauiba" amb una gran desfilada que va recórrer els carrers del municipi fins a la plaça Major, on es va dur a terme la cerimònia del "Silicernium". En aquesta cerimònia, es van oferir víveres i es van realitzar ofrenes als déus. La jornada va concloure amb els ibers ballant i jurant venjança als romans.
Activitats complementàries i èxit de participació
La Iberfesta ha tancat amb un gran èxit d'assistència i satisfacció entre les persones que han gaudit durant tres dies de les recreacions i de les nombroses propostes de l'esdeveniment. Entre les activitats destacades es trobaven la "Fireta dels Ibers", la Biblioteca Infantil del Museu de Prehistòria, tallers didàctics, visites al Puntal dels Llops i a la Col·lecció Museogràfica, i "Les Cinc Proves de Nauiba", un circuit lúdic de teatralitzacions participatives amb activitats com tallers de terracota i de pintura decorativa de ceràmica ibera, competicions de llançament de javelina i de tir amb fona, i un concurs de preguntes i respostes a l'exposició del Puntal dels Llops de la Casa de la Senyoria.
Cap comentari :