L'Audiencia decideix la reobertura del Cas Mónica Oltra i front a 15 persones del seu entorn L'Audiencia decideix la reobertura del Cas Mónica Oltra i front a 15 persones del seu entorn
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

L'Audiencia decideix la reobertura del Cas Mónica Oltra i front a 15 persones del seu entorn

   .

Segons nota del TSJCV, L'Audiència Provincial de València ha decidit reobrir la causa contra Mónica Oltra, qui fora Vicepresidenta Primera del govern progressista de la Generalitat (Botànic), i altres 15 persones. Aquesta decisió es pren després d'apreciar suficients indicis per encausar-los per la seua gestió en el cas d'abusos sexuals a una menor tutelada, presumptament comesos per un educador, exmarit de la dirigent política.

El Tribunal entén com una “hipòtesi plausible” que les persones sota la tutela i la protecció de les quals es trobava la víctima “haurien pretés ocultar” els fets. La Sala conclou que ha de ser en l'acte del judici oral on es diluciden les possibles responsabilitats penals

Oltra va dimitir del seu càrrec a la Generalitat després que s'iniciara la investigació, en un context en què les acusacions provenen de grups de l'extrema dreta, com VOX i l'associació Gobierna-Te, així com del conegut José Luis Roberto d'España 2000, un històric líder de manifestacions d'extrema dreta que fins i tot va arribar a protestar davant la casa d'Oltra, on viu amb els seus fills.

La Secció Quarta de l'Audiència Provincial ha considerat que hi ha indicis suficients per continuar amb el procediment penal. "Després d'examinar el resultat de la instrucció practicada, la Sala estima, discrepant del criteri de l'instructor, que no es pot descartar clarament la comissió d'infracció penal", assenyalen els magistrats en la resolució.

Segons la resolució judicial, és plausible la hipòtesi que les persones responsables de la tutela de la menor podrien haver intentat ocultar els fets. Aquesta ocultació es basaria en un informe fictici que nega l'existència d'indicis d'abusos sexuals sense haver preguntat a la menor sobre les acusacions que havia relatat a terceres persones. Així, s'hauria evitat la denúncia i l'obligació de comunicar els fets al Ministeri Fiscal, que hauria d'haver exercit el control pertinent segons l'article 209 del Codi Civil.

En el procés inicial, es va investigar a l'exvicepresidenta Oltra, tècnics i alts càrrecs de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, així com treballadors del centre on la menor estava acollida durant els anys 2016 i 2017. La resolució judicial destaca que no es van denunciar fets greus ni es va protegir la menor, la qual cosa va posar-la en una situació de risc, ja que l'educador que havia comès els abusos va ser reincorporat al seu lloc de treball en el centre d'acollida.

L'Audiència també assenyala que no va ser fins tres mesos després que la xica va relatar el que havia ocorregut a uns policies que estaven al centre per altres motius. Aquests van informar a la Fiscalia, que va veure indicis de la comissió d'abusos sexuals i va interposar la denúncia corresponent.

La Secció Quarta creu que no es pot descartar la comissió d'infracció penal per l'incompliment del deure de denunciar i protegir la menor, i per la possible intenció d'ocultar els abusos ocorreguts al centre d'acollida. A més, el Tribunal considera que la decisió de la Conselleria d'obrir un expedient informatiu, una vegada el cas ja estava judicialitzat, pot tenir un caràcter delictiu, ja que sembla dirigit a determinar la falta de credibilitat del testimoni de la menor i influir en el seu estat d'ànim acusador.

La Sala conclou que haurà de ser en el judici oral on es diluciden les possibles responsabilitats penals i es determine qui va ordenar la formació de l'expedient i la presa de declaració a la menor, així com les circumstàncies en què això es va produir.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal