La primera Universitat Estacional d’Olocau ressalta la importància de la cultura íbera La primera Universitat Estacional d’Olocau ressalta la importància de la cultura íbera
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La primera Universitat Estacional d’Olocau ressalta la importància de la cultura íbera

Una jornada dedicada a la cultura íbera captiva a experts i assistents

El municipi d’Olocau va acollir ahir a la vesprada la seua primera Universitat Estacional, un esdeveniment que va reunir a experts i entusiastes de la cultura íbera sota el títol '90 anys d'arqueologia edetana'. Aquesta jornada, organitzada per la Universitat de València (UV) en col·laboració amb l'Ajuntament d'Olocau, la Diputació de València i Caixa Popular, va ser tot un èxit d'assistència, congregant al voltant de 70 persones.

Entre els presents es trobaven representants de la Corporació Municipal com els regidors Pascual Estévez, Olga Brínquez, Salvador Navarret i Juan González, a més de l'alcalde d'Olocau, Antonio Ropero. L'obertura de l'acte va estar a càrrec de David Quixal del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la UV; José Mayans, director de l'oficina de Llíria de Caixa Popular; Esther Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la UV; i el primer edil d’Olocau, qui van expressar la seua satisfacció per la celebració d’aquesta iniciativa emmarcada en el projecte de universitats estacionals.

David Quixal va actuar com a moderador i va presentar als ponents de la jornada. Helena Bonet i Consuelo Parra van iniciar el cicle de conferències amb ‘El territori edetà. Del sèpia al color’, on Bonet va parlar sobre les primeres excavacions del segle XX a partir dels anys 30, mentre que Mata va comparar els avanços en eines, mètodes i materials utilitzats en el segle XXI.

Seguidament, Vanessa Albelda va presentar la ponència ‘Mirant a Edeta. Les excavacions en El Castellar (Casinos, València)’, explicant el procés d'excavació i consolidació des de 2018, destacant els descobriments i les dificultats trobades al llarg d’aquests anys.

Ana Sabater va tractar sobre el Torrejón de Gátova, detallant els progressos en la investigació arqueològica del jaciment i la identificació de diversos períodes a partir dels materials i estructures descoberts.

Sonia Machause va presentar la ponència ‘Ritualitat en context: les coves del Sapo (Chiva) i Merinel (Bugarra)’, centrant-se en les coves rituals ibèriques de l'est peninsular, amb èmfasi especial en les situades al territori d'Edeta.

Vanessa Albelda va concloure les conferències amb un balanç preliminar de les excavacions a El Castillejo, en Losa del Obispo, que es duen a terme des de 2021.

Després de les ponències, es va realitzar una taula redona on els assistents van poder fer preguntes als ponents. La jornada va culminar amb un emotiu homenatge a Helena Bonet i Consuelo Mata, reconegudes per la seua trajectòria excepcional, i que van rebre de mans de l'Ajuntament, la Universitat de València, i els seus col·legues i estudiants, dos rams de flors i les primeres ampolles del vi 'Huella de Nauiba'.

L'alcalde Antonio Ropero va declarar que “aquesta primera Universitat Estacional d'Olocau ens ha permès conèixer millor la cultura íbera i les intervencions arqueològiques gràcies a les exposicions de grans referents en aquest camp, i tot això, en un municipi que cuida i estima les seues arrels”. A més, va valorar molt positivament l'esdeveniment i va agrair a la Universitat de València, la Diputació de València i Caixa Popular per donar suport als municipis menuts i a la cultura, permetent que aquesta jornada siga la primera de moltes altres que vindran.

 







Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal