La Pobla de Vallbona recupera el seu patrimoni: L'emblemàtic Mas Nou passa a mans públiques La Pobla de Vallbona recupera el seu patrimoni: L'emblemàtic Mas Nou passa a mans públiques
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La Pobla de Vallbona recupera el seu patrimoni: L'emblemàtic Mas Nou passa a mans públiques

   

Mas Nou en una imatge d'arxiu

En un acord per a la preservació del patrimoni cultural i històric, l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona ha aconseguit un acord per a l'adquisició de la finca històrica del Mas Nou. Aquesta masia, situada al sud del nucli urbà, representa un símbol d'identitat local i herència comunitària que ha estat durant dècades un punt de referència per als veïns del municipi.

El Mas Nou, un edifici que exemplifica l'arquitectura tradicional valenciana, és un testimoni viu de la història agrícola de la zona. La seua importància va més enllà de la seua estructura física, ja que encarna la memòria col·lectiva i les arrels culturals de la Pobla de Vallbona. Amb aquesta adquisició, l'ajuntament no només preserva un edifici històric, sinó que també assegura l'accés públic a gairebé 25.000 metres quadrats de terreny adjacent, obrint noves possibilitats per a la creació d'espais públics i naturals per al gaudi de la ciutadania.

L'alcalde de la Pobla de Vallbona, Abel Martí, ha expressat la importància d'aquesta adquisició per al municipi: "Hem assentat les bases per a parlar d'història del nostre municipi, ja que al final es tracta de la recuperació d'un edifici molt emblemàtic, carismàtic i que omple de sentiment els nostres veïns". Martí ha subratllat el compromís de l'ajuntament amb la recuperació de la identitat local, assenyalant que aquesta actuació era "obligada" i que han treballat en ella des que van arribar al govern.

L'acord amb els propietaris del Mas Nou s'ha aconseguit mitjançant un intercanvi que inclou permutes per dues parcel·les a les Penyes i l'equivalent a dues parcel·les de l'aprofitament del sector R-25, estimat en uns 400.000 euros. Aquesta estratègia ha permès que l'adquisició no supose un cost directe per a les arques municipals, demostrant una gestió eficient dels recursos públics.

La història recent del Mas Nou reflecteix els reptes als quals s'enfronten molts edificis històrics. Fa anys, els propietaris es van veure obligats a tapiar les parets de l'immoble per evitar l'accés incontrolat i actes de vandalisme. Aquesta mesura, encara que necessària en el seu moment, va limitar l'accés públic a un edifici protegit pel Pla General i estimat per la comunitat.

El Mas Nou forma part d'un grup selecte d'edificis històrics que encara perduren a la Pobla de Vallbona, juntament amb altres alqueries com el Mas de Tous o el Mas de la Lloca. Aquests immobles van tenir un paper crucial en la vida agrícola i la producció d'oli de finals del segle XIX i principis del XX, representant una part vital de l'herència agrària de la regió.

Amb vista al futur, l'ajuntament ja ha començat a treballar en les mesures de seguretat necessàries per a l'edifici, amb l'objectiu que els veïns puguen gaudir el més aviat possible de l'entorn natural que l'envolta. A llarg termini, es planteja la recuperació i rehabilitació completa de la finca, amb la intenció de convertir-la en un espai públic on tots els veïns de la Pobla de Vallbona puguen viure noves experiències i continuar escrivint la història d'aquest emblemàtic lloc.

Aquesta adquisició marca un punt d'inflexió en la conservació del patrimoni local de la Pobla de Vallbona. Representa no només la preservació d'un edifici històric, sinó també un compromís amb la memòria col·lectiva i la identitat cultural del municipi. El Mas Nou, ara en mans públiques, promet ser un espai on el passat i el present es trobaran, oferint als ciutadans l'oportunitat de reconnectar amb les seues arrels i construir nous records en un entorn carregat d'història.





Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal