La visió de la censura |
El passat 28 de maig, el mural de suport a Palestina a Rocafort va ser esborrat per ordre de l'ajuntament, fet que ha desencadenat una gran controvèrsia i indignació entre els veïns, artistes i col·lectius socials. L'acte ha estat considerat com una violació de la llibertat d'expressió i un cas de censura política.
El mural situat al Passeig de la Séquia de Rocafort, creat per la il·lustradora valenciana Galleta María en col·laboració amb altres artistes, mostrava missatges de suport al poble palestí com "Free Palestina", "Cease Fire Now" i "We are all against the genocidal state of Israel". Aquesta obra, que havia estat present des de març, va ser esborrada el passat 28 de maig per ordre de l'ajuntament, argumentant que no comptava amb l'autorització pertinent i que el seu contingut polític podia provocar divisions entre la població.
L'eliminació del mural ha provocat una forta reacció entre els veïns, artistes i col·lectius socials, que han qualificat l'acte com un exemple clar de censura i una violació a la llibertat d'expressió. Diverses associacions veïnals i plataformes en defensa de la llibertat d'expressió s'han manifestat en contra de la decisió del consistori, denunciant també la falta de transparència en el procés. La Associació de Veïns Antonio Machado de Rocafort ha lamentat que aquesta situació ocórrega en un país democràtic: "No es pot tolerar en una democràcia".
El alcalde de Rocafort, Gorka Gómez (PP), ha defensat la decisió d'eliminar l'obra, al·legant que el mural no comptava amb l'autorització necessària i que el seu contingut polític podia causar divisió. Tot i això, la decisió només s'ha aplicat a la part del mural que condemnava el genocidi contra el poble palestí. La muralista ha contestat que l'ajuntament ha actuat sense recopilar la informació prèvia, ja que la paret és propietat de l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) de la Generalitat Valenciana i no del consistori.
A més, Gómez, qui governa en coalició amb Vox, ha assegurat en el ple municipal que continuarà amb la censura en qualsevol altra obra que continga expressions polítiques, religioses, sexuals, de Palestina, Afganistan o de gays. Aquestes declaracions han estat vistes per la artista com un acte de censura i repressió que intenta silenciar el discurs de solidaritat amb Palestina.
La societat civil ha respost amb força a aquesta censura. Talleres de flors roges, banderes palestines i pancartes han omplert els carrers com a mostra de suport. El passat 31 de maig, més d'un centenar de persones es van concentrar per col·locar una pancarta amb missatges de suport a Palestina en el mur blanc que ara tapa el dibuix original.
Pancartes de protesta |
Malgrat això, els esforços per eliminar els missatges de solidaritat amb Palestina han continuat, i el mur ha aparegut completament blanc una vegada més aquest matí, sense rastre dels missatges de suport. L'autoria d'aquests fets continua desconeguda, i el consistori nega ser responsable de la retirada de la pancarta.
simbols palestins en els instruments |
Durant la processó del Corpus Christi del passat diumenge, membres de l'Agrupació Musical de Rocafort van mostrar el seu rebuig a la decisió de l'alcalde lluïnt banderes de Palestina en els seus instruments. Les associacions de veïns han assegurat que continuaran organitzant accions per manifestar el seu desacord i estudien prendre mesures legals.
Aquest no és un cas aïllat de censura d'art urbà. En altres poblacions, s'han produït situacions similars on s'ha censurat l'art que denuncia el genocidi israelià. La muralista ha explicat que ja va ser censurada el passat desembre en el barri de Benimaclet.
La censura exercida per l'alcalde de Rocafort ha revifat el debat sobre els límits de la llibertat d'expressió en un context de creixent legitimació de la repressió de la ultradreta. Episodis d'imposició ideològica s'han produït amb més freqüència en els últims anys a les ciutats espanyoles, on la censura de l'art urbà amb contingut polític o social xoca amb el dret fonamental consagrat en la Constitució espanyola i en els tractats internacionals de drets humans: la llibertat d'expressió.
Fonts de Rocafort i fotos de xarxes socials
Cap comentari :