Izquierda Unida demana l'exhumació dels almiralls franquistes responsables de 'La Desbandá' Izquierda Unida demana l'exhumació dels almiralls franquistes responsables de 'La Desbandá'
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Izquierda Unida demana l'exhumació dels almiralls franquistes responsables de 'La Desbandá'


Izquierda Unida (IU) ha registrat una iniciativa parlamentària al Congrés dels Diputats per exigir que el Ministeri de Defensa explique per què es manté el “incompliment reiterat” de la Llei de Memòria Democràtica en qüestions que són de la seua competència. Aquesta petició sorgeix en el context del manteniment dels enterraments de tres almiralls franquistes -Juan Cervera Valderrama, Francisco Moreno Fernández i Salvador Moreno Fernández- al Panteó de Mariners Il·lustres de San Fernando (Cadis), els quals estaven directament vinculats a milers d’assassinats després del colp d’estat de 1936.

La sol·licitud d'IU arriba després que l'Associació de Memòria Militar Democràtica presentara un recurs davant l'Audiència Nacional contra el “silenci administratiu” del Ministeri de Defensa, tal com informa Nuevatribuna. En el text, IU planteja, entre altres qüestions, “quins són els motius pels quals, hui en dia, en compliment de la Llei 20/2022 de 19 d’octubre de Memòria Democràtica, el Govern no ha actuat per a retirar les restes mortals dels tres almiralls franquistes del Panteó de Mariners Il·lustres”.

La iniciativa està signada pel portaveu d'IU al Congrés, Enrique Santiago, i els diputats del Grup Plurinacional Sumar,  Nahuel González i Toni Valero, aquest últim coordinador general d'IU Andalusia i portaveu en temes de memòria del grup. També es pregunta sobre “en quin termini preveu el Govern la retirada d’aquests tres almiralls colpistes del Panteó” i si “es preveu iniciar algun tipus d’expedient informatiu per a esbrinar qui són els responsables de l’incompliment de la Llei de Memòria Democràtica en aquestes instal·lacions”.

IU recorda que l’actuació d’aquests tres comandaments colpistes està vinculada als tràgics fets de ‘La Desbandá’, ocorreguts fa 87 anys, quan es va bombardejar de manera indiscriminada a la població civil que fugia en massa per la carretera de Màlaga a Almeria, causant entre 3.000 i 5.000 morts. Els militars esmentats van participar en diferent grau en aquests crims de guerra, així com en la sublevació militar del 36 i en el règim franquista des dels alts càrrecs de la Marina que van ocupar.

“Concretament, els almiralls Juan Cervera i Francisco Moreno van ordenar la massacre de 'La Desbandá', que va ser executada per Salvador Moreno, al comandament del creuer ‘Almirante Cervera’ des del qual es va bombardejar la població civil desarmada que fugia per la carretera, després de la presa de la ciutat de Màlaga”, detalla el text.

En la massacre van participar altres vaixells com el creuer ‘Canarias’, al comandament de Francisco Bastarreche, o el ‘Baleares’, al comandament de Manuel Viedma Belando, amb la diferència que aquests no només no estan enterrats al Panteó de Mariners Il·lustres, sinó que els bustos d'ambdós que es trobaven en diferents localitats ja han estat retirats en compliment de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, de Memòria Històrica.

A més, IU vol saber “quines mesures concretes” s’adoptaran per a complir amb la Llei de Memòria Democràtica en vigor en aquest tema concret i si, de manera complementària, “ha previst el Govern organitzar algun acte o iniciativa de reconeixement a les víctimes del bombardeig indiscriminat de la població civil” durant ‘La Desbandá’.

Els diputats consideren que la “inacció reiterada del Ministeri de Defensa” incompleix la Llei de Memòria Democràtica, la qual cosa “també ha estat objecte de reclamacions per part d’associacions de memorialistes i, més concretament, per l’Associació per la Memòria Militar Democràtica”, que insta a retirar immediatament les restes mortals del Panteó de Mariners Il·lustres.

La iniciativa parlamentària d'Izquierda Unida es completa preguntant si es preveu “iniciar algun tipus d’expedient informatiu, per a esbrinar qui són els responsables de l’incompliment de la Llei de Memòria Democràtica en aquestes instal·lacions” i si, a més d’actuar per a reparar aquesta situació, es depuraran les responsabilitats que pogueren existir dins del Ministeri de Defensa per l’incompliment reiterat de la llei.

Felipe VI en una recent visita al Pavelló de Mariners  I.lustres.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal