Els municipis del Túria s'uneixen per a la protecció integral del Parc Natural Els municipis del Túria s'uneixen per a la protecció integral del Parc Natural
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Els municipis del Túria s'uneixen per a la protecció integral del Parc Natural

         
En una iniciativa pionera per a salvaguardar el patrimoni natural valencià, els municipis del Túria han fet un pas endavant en la defensa i vigilància del Parc Natural. El Castell de Riba-roja de Túria ha sigut l'escenari de la primera sessió tècnica de la Comissió de Vigilància del Parc Natural del Túria, un esdeveniment que marca l'inici d'una nova era en la gestió i protecció d'aquest espai emblemàtic.

La jornada, que va tindre lloc ahir matí, va estar presidida per  Robert Raga, alcalde de Riba-roja, juntament amb Francisco José Aparisi, director general de Prevenció d'Incendis Forestals, i Toni Ballester, director del Parc Natural del Túria, han encapçalat una reunió que ha comptat amb la participació de diversos cossos de seguretat i representants polítics dels municipis afectats.

Aquesta trobada representa el primer pas concret des de la constitució de la Comissió de Vigilància el passat 31 de maig, aprovada en l'Assemblea General de Municipis. L'objectiu principal ha estat abordar les amenaces contínues que posen en perill la integritat d'aquest enclavament natural únic.

Entre els reptes més urgents identificats es troben la proliferació d'incendis forestals, agreujada per un manteniment insuficient, l'ús inadequat del territori per part de vehicles motoritzats, l'acumulació de residus en zones recreatives i els actes vandàlics contra les infraestructures del Parc. Aquestes problemàtiques s'intensifiquen durant l'estiu a causa de l'augment de visitants.

Per a fer front a aquestes amenaces, la Comissió Tècnica ha proposat una estratègia innovadora: la coordinació entre els municipis que ja destinen recursos propis a la vigilància, com ara Paterna, Quart de Poblet, Vilamarxant, Mislata, L'Eliana i Riba-roja de Túria. L'objectiu és aconseguir una protecció ininterrompuda del Parc durant tot l'any.

A més d'aquesta mesura principal, s'han plantejat diverses accions complementàries. Entre elles, destaca la sol·licitud formal a la Generalitat Valenciana per a la implementació d'un sistema de comunicació avançat, conegut com CordCom. Aquest sistema facilitaria la coordinació i l'intercanvi d'informació sobre emergències i possibles actes delictius.

Un altre punt crucial tractat en la reunió ha estat la creació d'una base de dades exhaustiva per a la prevenció d'incendis. Aquesta eina inclourà cartografies detallades del terreny, identificant accessos, hidrants, basses de reg i altres punts estratègics en cas d'incendi.

La Comissió també ha acordat revisar i unificar la normativa autonòmica i municipal aplicable al parc natural, així com establir criteris comuns per a la senyalització informativa i reglamentària. S'ha posat èmfasi en la creació de protocols conjunts d'actuació davant emergències, incloent-hi l'establiment de punts de trobada i el posicionament d'efectius policials en municipis limítrofs.

En l'àmbit de la formació, el director del Parc Natural del Túria ha anunciat un curs sobre el Pla contra Incendis per al proper mes de setembre. Aquest curs també abordarà la unificació de criteris per a les sancions dins del Parc, un pas important cap a una gestió més coherent i efectiva.

Robert Raga, alcalde de Riba-roja de Túria, ha expressat la seua satisfacció amb els resultats d'aquesta primera comissió tècnica. Ha destacat la importància d'un treball coordinat i efectiu entre tots els municipis vinculats pel riu Túria per a fer front als reptes de vigilància i seguretat d'aquest espai únic, constantment amenaçat per incendis forestals i comportaments incívics.

Aquesta iniciativa representa un model de col·laboració intermunicipal en la protecció del medi ambient, que podria servir d'exemple per a altres àrees naturals protegides de la Comunitat Valenciana i més enllà. 
Parc natural del Turia


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal