Atac de l'Ultradreta al Parlament Balear contra la Memòria Històrica: La Retirada de la Fotografia d'Aurora Picornell Atac de l'Ultradreta al Parlament Balear contra la Memòria Històrica: La Retirada de la Fotografia d'Aurora Picornell
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Atac de l'Ultradreta al Parlament Balear contra la Memòria Històrica: La Retirada de la Fotografia d'Aurora Picornell


L'Executiu de Pedro Sánchez ha anunciat aquest dimecres la possibilitat d'emprendre accions legals contra el president del Parlament Balear, Gabriel Le Senne, membre del partit d'extrema dreta Vox, després que aquest traguera bruscament una fotografia d'Aurora Picornell durant una sessió plenària. L'incident es va produir dimarts passat, quan Le Senne va arrancar la imatge que la vicepresidenta segona de la Mesa, una diputada socialista, havia col·locat en el seu escriptori com a acte de record i homenatge.

Aquest acte es produeix en un context d'atac a la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics, després que el Parlament Balear aprovara la presa en consideració d'una proposta de llei presentada per Vox per derogar aquesta normativa. Aquesta llei, destinada a reconéixer i dignificar la memòria de les víctimes del franquisme, ha estat un blanc constant dels partits d'ultradreta, que busquen eliminar qualsevol record institucional de les atrocitats comeses pel règim franquista.

Aurora Picornell: La Pasionària Mallorquina

Aurora Picornell Femenías, coneguda com ‘la Pasionària mallorquina’, va ser una figura destacada en la lluita contra el feixisme a les Illes Balears. Nascuda a Palma el 1912, Picornell va ser modista i una fervent activista del Partit Comunista d'Espanya (PCE), on va jugar un paper fonamental en l'organització de les dones a la regió, defensant els drets laborals i la igualtat de gènere.

Després del cop d'estat que va desencadenar la Guerra Civil Espanyola, Aurora va ser capturada per les forces franquistes el juliol de 1936. El 5 de gener de 1937, la nit de Reis, va ser executada juntament amb altres companyes a Porreres, exemplificant la brutal repressió que el règim va exercir sobre els dissidents polítics. Aurora, amb només 25 anys, va deixar una filla petita i un llegat de resistència contra la tirania.

La família Picornell va ser especialment colpejada per la repressió franquista. El seu pare, Gabriel Picornell, també va ser assassinat el gener de 1937. Gabriel, un destacat socialista i impulsor de l'Agrupació Comunista de Palma, va ser una figura clau en la lluita política de l'època. Tres dels set fills de la família van ser assassinats pel règim, mentre que el més jove, Joan, va acabar en un camp de concentració nazi a Dachau, on va morir poc després de la seua alliberació.

Exhumació i Reconeixement

Després de molts anys de lluita per recuperar la memòria de les víctimes, el 2022 el Govern Balear va exhumar els restes d'Aurora Picornell en una fossa comuna al cementeri de Son Coletes. Aquesta descoberta va ser un moment històric per a la comunitat, com va expressar l'aleshores vicepresident balear Juan Pedro Yllanes, destacant que els seus botxins no van aconseguir esborrar la seua memòria. Els seus restes, que presentaven signes de violència incloent trets al crani, van ser finalment lliurats a la família en una cerimònia emotiva el 28 de gener de 2023.

Atac al Parlament

L'incident en el Parlament Balear va començar quan una diputada socialista va col·locar la fotografia d'Aurora Picornell en el seu escriptori durant una sessió plenària, com a símbol de record i justícia. Gabriel Le Senne, president del Parlament i membre de Vox, va exigir repetidament la retirada de la imatge, al·legant la necessitat de mantenir la neutralitat de la Mesa.

Preguntat diverses vegades per la diputada, sobre la base de quin article se li ordena retirar eixa fotografia, la presidència va al·legar a la seua decisió reconeixent que no hi havia article que el justificara.

 Davant la negativa de la diputada a retirar la fotografia, Le Senne va ordenar la seua expulsió i va arrencar la fotografia amb força.

Aquest acte ha estat considerat per molts com un atac directe a la memòria històrica i a la dignitat de les víctimes del franquisme. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat el comportament de Le Senne, considerant-lo com una acció "execrable" i demanant la seua dimissió immediata. Aquesta acció s'emmarca dins d'un conjunt més ampli d'esforços per part dels partits d'ultradreta per desmantellar les polítiques de memòria històrica a Espanya.

   

Aurora Picornell

  


Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal