Acord entre PSOE i PP per renovar el Consell General del Poder Judicial: un anàlisi dels nous vocals Acord entre PSOE i PP per renovar el Consell General del Poder Judicial: un anàlisi dels nous vocals
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Acord entre PSOE i PP per renovar el Consell General del Poder Judicial: un anàlisi dels nous vocals

     


El pacte entre el Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) i el Partit Popular (PP) per a renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de més de cinc anys de bloqueig per part dels d'Alberto Núñez Feijóo ha donat lloc a una llista de 20 noms que conformaran el nou òrgan de govern dels jutges. Aquesta renovació, llargament esperada, inclou una barreja diversa de professionals del món judicial, amb diferents orientacions ideològiques i trajectòries professionals. Els anomenats pel PSOE havien estat pactats amb SUMAR.

Entre els nous vocals, trobem magistrats del Tribunal Suprem, dels tribunals superiors, fiscals i fins i tot el jutge que va portar els desnonaments a Europa. 

Dels dotze vocals de procedència judicial, destaquen figures com Ángel Arozamena, magistrat del Tribunal Suprem amb una orientació progressista i experiència en càrrecs de govern durant mandats socialistes. També s'inclou Esther Erice, primera dona presidenta de l'Audiència Provincial de Navarra, també de tendència progressista.

José María Fernández Seijo, jutge mercantil de Barcelona, és recordat per la seva actuació en 2013 quan va plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea que va obrir la porta a la paralització de desnonaments a Espanya. La seva inclusió, amb una clara orientació progressista, podria indicar una voluntat de donar veu a posicions més crítiques amb certes pràctiques judicials.

En el costat conservador, trobem a José María Páez, jutge degà de Màlaga, i José Carlos Orga, magistrat de l'Audiència Provincial de Logronyo, ambdós membres de l'Associació Professional de la Magistratura (APM). 

Un nomenament que ha cridat l'atenció és el de Gema Espinosa, magistrada de l'Audiència Provincial de Barcelona i esposa de Pablo Llarena, instructor del cas del procés independentista català. Espinosa, considerada de tendència conservadora, aporta la seva experiència com a exdirectora de l'Escola Judicial.

Pel que fa als vocals del torn de juristes de reconegut prestigi, destaca la presència d'Argelia Queralt, lletrada del Tribunal Constitucional i professora de Dret Constitucional a la Universitat de Barcelona, coneguda per les seves investigacions en drets fonamentals i feminisme jurídic, amb una orientació progressista i filla d'un Senador d'ERC.

També s'inclou a Bernardo Fernández, expresident del Consell Consultiu d'Astúries i amb una llarga trajectòria política vinculada al PSOE, aportant una visió progressista al Consell. D'altra banda, Isabel Revuelta, lletrada de les Corts i actual directora d'Assessoria Jurídica de la Secretaria General del Senat, representa una visió més conservadora, havent expressat dubtes sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia al procés català.

La incorporació de Carlos Preciado, magistrat de l'àmbit social amb una orientació progressista, i Lucía Avilés, jutgessa penal de Mataró i experta en violència de gènere, també progressista, suggereix una voluntat d'abordar temes socialment sensibles des d'una perspectiva més oberta.

Aquest acord entre PSOE i PP per a la renovació del CGPJ marca un punt d'inflexió després d'anys de bloqueig institucional. La diversitat ideològica i professional dels nous vocals promete un funcionament més representatiu i equilibrat de l'òrgan de govern dels jutges, encara que caldrà veure com es desenvolupen les dinàmiques internes i les decisions que es prenguen en el futur.

La composició final del Consell reflecteix un esforç per integrar diferents sensibilitats dins del poder judicial, des de posicions més conservadores fins a veus més progressistes i crítiques amb certes pràctiques judicials.

Nous vocals del CGPJ
Nom Càrrec Orientació Ideològica
Ángel Arozamena Magistrat del Tribunal Suprem Progressista
Esther Erice Magistrada del TSJ de Navarra Progressista
Gema Espinosa Audiència Provincial de Barcelona Conservadora
José María Fernández Seijo Jutge del Mercantil de Barcelona Progressista
José María Páez Jutge degà de Màlaga Conservador
José Carlos Orga Audiència Provincial de Logronyo Conservador
José Antonio Montero Magistrat del Tribunal Suprem Conservador
José Eduardo Martínez Mediavilla President AP de Conca Conservador
Esther Rojo Beltrán Presidenta AP de València Conservadora
Carlos Preciado TSJ de Catalunya Progressista
Alejandro Abascal Audiència Nacional Conservador
Lucía Avilés Jutgessa del penal de Mataró Progressista
José Luis Costa Pillado President Consello Consultivo de Galícia Conservador
Inés María Herreros Hernández Fiscal Progressista
Pilar Jiménez Fiscal superior de Cantàbria Conservadora
Argelia Queralt Professora i lletrada del TC Progressista
Ricardo Bodas Magistrat jubilat del TS Progressista
Bernardo Fernández Expresident Consell Consultiu d'Astúries Progressista
Luis Martín Contreras Lletrat de l'Administració de Justícia del TS Progressista
Isabel Revuelta Lletrada de Corts Conservadora
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal