Yolanda Díaz fixa l'objectiu de convergir amb la taxa d'ocupació europea del 70%
La ministra de Treball subratlla la necessitat d'incrementar els salaris per assegurar una vida digna
Yolanda Díaz, vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, ha establit com a objectiu principal per al mercat laboral espanyol aconseguir una taxa d'ocupació del 70%, en línia amb les mitjanes europees. Durant la clausura de les jornades sobre "El futur econòmic d'Espanya" organitzades per Cinco Días, Díaz va assenyalar que Espanya es troba quatre punts per sota d'aquesta taxa i va remarcar la importància de treballar per assolir aquest objectiu com a país.
Díaz també va destacar que un altre dels grans reptes de l'economia espanyola és la millora dels salaris. Actualment, la mediana salarial a Espanya és de 1.545 euros al mes, xifra que considera insuficient per viure amb dignitat. "No només no permet viure amb dignitat a Madrid, Barcelona o Sevilla, sinó que en qualsevol poble de Galícia tampoc es pot viure dignament amb 1.545 euros", va subratllar.
A més, la ministra va recordar que Espanya té un diferencial negatiu en matèria salarial del 20% respecte a Europa, per la qual cosa va insistir en la necessitat d'incrementar els salaris per igualar-los als estàndards europeus. Díaz va assenyalar que l'augment dels marges de beneficis en alguns sectors i la disminució dels preus de l'energia permetrien una pujada salarial sense generar inflació. Va destacar que el salari mitjà real a Espanya ha estat pràcticament congelat durant els últims 30 anys, mentre que en les economies de l'OCDE ha augmentat més del 30% en el mateix període.
Proposta d'augmentar l'Iprem i introduir una prestació universal per fill a càrrec
Díaz va reiterar la necessitat de continuar reduint la desigualtat a Espanya, per la qual cosa va proposar augmentar l'Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples (Iprem). Va argumentar que no és coherent seguir incrementant el salari mínim mentre l'Iprem roman congelat, afectant les persones que més ho necessiten. També va advocar per la creació d'una prestació universal per fill a càrrec de 200 euros al mes com a eina essencial per tancar la bretxa de la desigualtat.
En aquest context, la ministra va recordar que recentment Brussel·les va avalar les projeccions fiscals del Govern espanyol i va augmentar la previsió de creixement econòmic del país. Va instar a no caure en el "triomfalisme" i a aplicar aquestes proyeccions a la vida real de les persones.
Increment de la productivitat i reducció de la precarietat laboral
Durant la seva intervenció, Díaz va afirmar que reduir el diferencial negatiu en termes de productivitat amb la resta d'Europa és una qüestió prioritària que requereix les reformes necessàries. Va destacar que des de 1995 la productivitat a Espanya ha crescut més del 15%, mentre que els salaris reals només han augmentat un 8%. Per abordar aquesta situació, va proposar reduir la jornada laboral, tot i que actualment la mitjana en els convenis col·lectius és de 38,5 hores setmanals.
Díaz va apuntar que augmentar la productivitat implica incrementar la mida de les empreses espanyoles, així com la seva inversió i presència en sectors de major valor afegit, a més de millorar la formació i qualificació dels treballadors. Va recordar el compromís del Govern de coalició per crear el Consell de Productivitat, una recomanació de la Comissió Europea des de 2016, que es preveu inaugurar pròximament juntament amb el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo.
La ministra va concloure assenyalant que encara queda molt per corregir en termes de productivitat i va expressar la seva preocupació per la competitivitat d'Europa en relació amb els Estats Units i la Xina. Va reafirmar que augmentar la productivitat és un desafiament crucial per a l'economia espanyola i europea.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :