El llibre sobre el moviment per l'habitatge a València: "Ningú sense sostre. El moviment per l'habitatge a València"
El 23 de maig, a L'Eliana, Tomàs P. Alfonso, politòleg, investigador i activista per l'habitatge, va presentar el seu llibre "Ningú sense sostre. El moviment per l'habitatge a València". Durant l'esdeveniment, Alfonso va dirigir un debat sobre el futur del dret a l'habitatge i la història de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a València, així com sobre altres organitzacions sorgides per defensar aquest dret, com Entrebarris, els CSO i el Sindicat de l'Habitatge de València.
Alfonso va detallar les estructures i els orígens d'aquestes organitzacions, el seu funcionament assembleari actual i les diverses divisions internes. "Era necessari escriure sobre nosaltres", va afirmar, referint-se a la seva militància en la PAH. Va compartir una anècdota reveladora: "Quan vaig començar a la PAH, em va semblar tan important el que feien aquests veïns per evitar els desnonaments, que vaig pensar que això ho havia de veure teòricament i havia de saber alguna cosa d'ells". La seva recerca va començar quan una llibretera li va suggerir que escriguera ell mateix sobre el tema. Aquest incident va ser l'origen del seu llibre, que en 85 pàgines narra des de dins què és la PAH, des del seu origen fins a la seva influència en l'actualitat política.
Durant la seva intervenció, Alfonso va insistir en la necessitat de reforçar el dret a l'habitatge en la legislació. Encara que reconeix els esforços dels governs progressistes dels últims anys, considera que no són suficients. Va destacar que, a Espanya, "tenim 3 milions de vivendes buides", mentre que en una dècada hi ha hagut "un milió de desnonaments". Això, en un context en què les entitats financeres han rebut rescats per valor de 60.000 milions d'euros.
A més, Alfonso va ressaltar les polítiques impulsades pels governs progressistes, com la Llei de Dret de Tanteig i Retracte del govern del Botànic. No obstant això, va assenyalar que cal continuar avançant, potenciant els moviments socials i promovent legislacions que permeten als joves accedir a un habitatge sense haver-se d'hipotecar durant més de 30 anys. "Avui dia, un jove entra en un banc amb un treball actual i, a diferència de les generacions anteriors, la banca no li dona crèdits de cap tipus, menys per a vivendes".
El llibre i la seva presentació van generar un debat viu entre els assistents, que van intercanviar preguntes i comentaris sobre les propostes d'Alfonso. Actualment, Tomàs P. Alfonso és co-coordinador de Joves d'EUPV i, des del 2020, treballa com a investigador al think tank Al Descubierto, especialitzat en l'alt-right i els delictes d'odi. També col·labora amb mitjans com Vozpópuli i Infolibre, on ha publicat articles sobre qüestions socials i assessorat sobre continguts.
La xarrada va posar de manifest la rellevància i la necessitat de continuar lluitant pel dret a l'habitatge a València i arreu del territori. Els moviments socials i les seves accions han estat clau en els avanços aconseguits fins ara, però encara queda molt camí per recórrer per garantir un futur en què tothom tingui accés a un habitatge digne.
Tomas P. Alonso en l'Eliana |
Cap comentari :