El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha posat en relleu que la Conselleria d'Educació planeja incrementar la ràtio màxima oficial d'alumnat per aula en cinc localitats de la Comunitat Valenciana durant el curs vinent 2024-2025. Aquesta decisió, segons el sindicat, contradiu l'esperat, ja que s'esperava una reducció de les ràtios per millorar les condicions d'ensenyament, no pas el seu increment.
La denúncia de l'STEPV ressalta la falta de consulta a les parts interessades, perquè la resolució no ha passat per la taula sectorial, un procediment que consideren essencial per a una decisió tan rellevant en matèria educativa. A més, critiquen la manca de possibilitat de fer aportacions o esmenes abans de la publicació de la resolució.
En un comunicat emés pel sindicat, es posa de manifest la preocupació pels municipis que havien sol·licitat expressament la reducció de la ràtio per evitar el tancament d'unitats escolars a causa del descens de la natalitat. Això, malgrat les justificacions presentades, no ha estat tingut en compte per la Conselleria.
Un dels aspectes assenyalats per l'STEPV és la manca d'inclusió en la resolució de cinc localitats que ja tenien una ràtio reduïda des del curs 2021/2022. Cocentaina, Catral, Banyeres de Mariola, Alfafar i Benifaió són els municipis afectats per aquesta decisió que no han estat tinguts en compte en la nova resolució.
A més, el sindicat ha alertat sobre l'aparició d'un annex que no havia sigut publicat fins ara, el qual inclou les localitats que incrementaran la ràtio per al curs vinent. Aquest annex, segons l'STEPV, confirma les sospites inicials, ja que inclou precisament aquelles cinc localitats que experimentaran aquest augment.
En una anàlisi més detallada de la resolució, el sindicat ha detectat la inclusió de dues noves localitats, Onil i Burjassot, que ja estaven incloses en una correcció d'errors de la resolució anterior. Aquestes inexactituds demostren, segons l'STEPV, la manca de rigor i planificació en la gestió de les polítiques educatives.
En aquest escenari, el sindicat crida l'atenció sobre la necessitat de prendre mesures davant de la disminució de la natalitat i insta els consells escolars municipals a sol·licitar la reducció de la ràtio per evitar el tancament d'unitats escolars i garantir una educació de qualitat.
La Conselleria d'Educació no ha emés cap declaració sobre aquesta qüestió fins al moment.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :