Percepció del dolor en homes i dones: és veritat que ells 'no ploren' però es queixen més? Percepció del dolor en homes i dones: és veritat que ells 'no ploren' però es queixen més?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Percepció del dolor en homes i dones: és veritat que ells 'no ploren' però es queixen més?

Antonio Guillem / Shutterstock

Ha sentit alguna vegada allò que els homes no podrien suportar els dolors del part? I a alguna dona afirmant que el seu nuvi o marit és un quejica i que si a ella li ocorreguera el mateix ni piularia? Per contra, si és un home, ha pensat que, encara que li faça mal, ha de ser un “tipus dur” i no emetre ni un lament? Què hi ha de cert en tots estos tòpics, a vegades contradictoris?

En altres paraules, tenim els homes i dones un llindar del dolor diferent? Expressem el dolor de diferent manera? És el moment perfecte per a respondre a estes preguntes, ja que la Associació Internacional per a l'Estudi del Dolor (IASP) dedica 2024 precisament a abordar la qüestió.

El dolor no és un fenomen desconegut per a ningú. La IASP ho va definir en 2020 com “una experiència sensorial i emocional desagradable”. Esta experiència és personal i subjectiva: cadascun la viu d'un mode diferent i està influïda per factors biològics, psicològics i socials. I entre tals condicionants estan els associats amb les diferències entre elles i ells. Què se sap fins al moment sobre este assumpte?

El que diuen els experiments

Per a respondre, primer hem de diferenciar entre sexe i gènere. El primer es referix a la nostra part biològica (gens, hormones, etc.), mentres que el segon està associat a factors psicosocials, és a dir, a les expectatives, creences o estereotips. Encara que habitualment s'ha diferenciat entre dos categories –home/dona o femení/masculí–, el gènere té una diversitat considerable en la forma en què les persones ho entenen, l'experimenten i l'expressen.

Cenyint-nos exclusivament al sexe, diversos investigadors han realitzat experiments de laboratori on, a través de la pressió, el fred, etcètera, han causat dolor als participants i s'han recaptat les seues impressions. Sí, han llegit bé, algú s'ha prestat voluntari perquè se li induïsca dolor.

Els seus resultats indiquen que les dones poden ser més sensibles al dolor que els homes, cosa que significa que tenen un llindar més baix. No obstant això, també s'ha comprovat que el fet de patir dolor té un impacte major en ells que en elles.

Això ens fa plantejar-nos: on es troben les diferències? És el nostre cervell o les coses que fem per a regular el dolor el que marca la distinció? Estan implicades les hormones? La ciència no té una resposta clara a estes preguntes. Uns certs estudis troben efectivament disparitats en la resposta hormonal o cerebral als estímuls dolorosos, però els resultats entre les investigacions diferixen.

De fet, alguns d'estos treballs no troben diferències entre homes i dones en tindre en compte altres aspectes, com les variables psicològiques pròpies de cada persona. Exemples d'estos factors són el nivell d'ansietat o les estratègies que té cadascú per a afrontar les situacions negatives.

Femení enfront de masculí

I això ens porta a plantejar-nos, pot estar llavors el gènere implicat? En efecte, sexe i gènere són inseparables i hem d'incloure'ls en l'equació, ja que el segon té molt a dir sobre la percepció del dolor (encara que, fins ara, haja estat un poc al marge). Un article publicat en la revista PAIN explica que els estereotips assignats de manera habitual a les dones i homes poden influir en este aspecte.

Tradicionalment, la masculinitat està associada amb “ser un home”, amb la valentia i la duresa, mentres que la feminitat es vincula a la sensibilitat i la sociabilitat. La investigadora Ores Lloes i els seus col·laboradors van trobar que, independentment del sexe assignat en nàixer, les persones que es perceben com més masculines presenten un major llindar i tolerància al dolor. A més, els homes estan “catalogats” com a poc expressius, evitant parlar del dolor. L'estereotip femení apunta a tot el contrari: al fet que les dones parlen i parlen d'això, dramatitzant-ho fins i tot.

Se sent identificat o identificada? Si és així, expressarà el seu dolor sobre la base d'esta creença, independentment del sensible que siga o quant li faça mal.

Molt per investigar

I si li ho està plantejant, sí, es tracta d'una qüestió molt complexa, la qual cosa pot explicar per què s'ha estudiat tan poc. L'assumpte va més enllà de la mera categorització entre mascle o femella, com en els animals, perquè han de considerar-se tota una sèrie de variables psicosocials que poden estar influint en com una persona percep, processa i respon al dolor.

Però llavors, els homes sí que podrien suportar els patiments del part? Es queixarien més o menys? La resposta més correcta seria “depén”. No ho sabem amb seguretat; igual pot estar més determinat per qüestions individuals que pel mer fet de ser homes.

Esperem que durant 2024 augmenten les investigacions entorn de per què les persones experimentem i responem de manera diferent del dolor, incloent-hi el factor del gènere. Entendre-ho és essencial per a poder desenvolupar tractaments personalitzats efectius contra els sofriments que produïx.The Conversation

Elena Rocío Serrano-Ibáñez, Docent i investigadora en el Departament de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic, Universitat de Màlaga i Rocío de la Vega de Carranza, Investigadora Ramón y Cajal (Psicologia), Universitat de Màlaga

Este article va ser publicat originalment en The Conversation. .


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

BlueSky Mastodon NotaLegal