La influència del canvi climàtic en la caiguda històrica del gel marí antàrtic en 2023 La influència del canvi climàtic en la caiguda històrica del gel marí antàrtic en 2023
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La influència del canvi climàtic en la caiguda històrica del gel marí antàrtic en 2023

La caiguda del gel marí antàrtic, improbable sense canvi climàtic

Un nou estudi considera "extremadament improbable" que es registraren nivells rècord d'escassetat de gel marí al voltant de l'Antàrtida en 2023 sense la influència del canvi climàtic.

Aquest mínim va ser un esdeveniment que ocorre una vegada cada 2.000 anys sense canvi climàtic, però quatre vegades més probable sota els seus efectes, segons científics del British Antarctic Survey (BAS), que han publicat les seues troballes en la revista Geophysical Research Letters.

En 2023, el gel marí de l'Antàrtida va arribar a nivells històricament baixos, amb més de 2 milions de quilòmetres quadrats menys de gel de l'habitual durant l'hivern, el que equival a unes deu vegades la mida del Regne Unit. Aquesta dràstica reducció es va produir després de dècades de creixement constant del gel marí fins a 2015, el que fa que la sobtada disminució siga encara més sorprenent.

Utilitzant un gran conjunt de dades climàtiques anomenat CMIP6, els investigadors del BAS van investigar aquesta pèrdua de gel marí sense precedents. Van analitzar dades de 18 models climàtics diferents per comprendre la probabilitat d'una reducció tan significativa del gel marí i la seua connexió amb el canvi climàtic.

La investigadora principal, Rachel Diamond, va explicar en un comunicat que, si bé el canvi climàtic va fer que el gel marí extremadament baix de 2023 fora més probable, encara es considerava molt rar segons els models.

"Aquesta és la primera vegada que s'utilitza aquest gran conjunt de models climàtics per descobrir com d'improbable va ser realment el baix nivell de gel marí de 2023. Només tenim quaranta-cinc anys de mesures satel·litals del gel marí, el que fa que siga extremadament difícil avaluar els canvis en l'extensió del gel marí. Aquí és on entren en joc els models climàtics."

"Segons els models, l'extensió mínima rècord del gel marí seria un esdeveniment d'un cada dos mil anys sense canvi climàtic. Això ens diu que l'esdeveniment va ser molt extrem: qualsevol cosa de menys d'un en 100 es considera excepcionalment improbable."

Caroline Holmes, coautora de l'estudi, va dir: "Un fort canvi climàtic (és a dir, els canvis de temperatura que ja estem veient i els que s'esperen si les emissions continuen augmentant ràpidament) en els models fa que siga quatre vegades més probable que vegem una disminució tan gran en l'extensió del gel marí. Això suggereix que el canvi climàtic va fer més probable que s'assolira el nivell mínim extrem de 2023."

PÈRDUA IRREVERSIBLE

Els investigadors també van utilitzar els models per observar fins a quin punt és probable que es recupere el gel marí. En observar esdeveniments similars en els models, els autors van descobrir que després d'una pèrdua tan extrema de gel marí, no tot el gel marí al voltant de l'Antàrtida torna, fins i tot després de vint anys. Això afegeix evidència model a l'evidència observacional existent que el baix nivell de gel marí dels últims anys podria indicar un canvi de règim durador en l'Oceà Austral.

Louise Sime, coautora de l'estudi, diu: "Els impactes que el gel marí de l'Antàrtida es mantinga baix durant més de 20 anys serien profunds, fins i tot en el clima local i global i en ecosistemes únics de l'Oceà Austral, incloses les balenes i els pingüins."

Els registres satèl·lits del gel marí antàrtic van començar a finals de 1978 i, des de llavors fins a 2015, l'extensió del gel marí antàrtic va augmentar lleugerament i constantment. En 2017, el gel marí de l'Antàrtida va arribar a un mínim històric i van seguir diversos anys d'extensió de gel marí relativament baixa.

Hi ha molts factors complexos que interactuen i que influeixen en el gel marí de l'Antàrtida, el que dificulta comprendre clarament per què 2023 va ser un any sense precedents. Estudis recents han destacat el paper important dels processos oceànics i la calor emmagatzemada sota la superfície, i les temperatures càlides de la superfície del mar durant la primera meitat de 2023 també poden haver contribuït. També van influir les fortes variacions en els vents de nord a sud i els sistemes de tempestes.

El gel marí antàrtic és un factor crític en la nostra comprensió general del canvi climàtic. La formació de gel marí al voltant de l'Antàrtida actua com a motor dels corrents oceànics i influeix en els patrons climàtics. També protegeix les vores exposades de les plataformes de gel de les ones, frenant la contribució de l'Antàrtida a l'augment del nivell del mar. El gel marí també és de vital importància per a la vida marina: els científics han observat fracassos catastròfics en la reproducció de les colònies de pingüins emperador a causa del baix nivell del gel marí en els últims anys.

Per tant, estudis com aquest són fonamentals per determinar que ràpides són les pèrdues de gel marí i si és probable que el gel marí es mantinga baix en les pròximes dècades.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal