Assegura que estan "desbordats" i "dolguts" per la "manca de sensibilitat" de l'Administració
La Fiscal Lanuza Requereix Més Recursos per a Complir amb la Nova Llei sobre Discapacitat
La fiscal Ana Lanuza, coordinadora de la secció Civil a València, ha reclamat més recursos personals i materials per a poder complir amb la nova llei de suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica. Aquesta llei es basa en la voluntat i preferències de les persones amb discapacitat per a fomentar la seua autonomia. "Fem una labor callada i silenciosa i estem desbordats", ha advertit Lanuza.
En una entrevista concedida a Europa Press, Lanuza, qui recentment ha rebut la Creu d'Honor de l'Orde de San Raimundo de Peñafort, ha fet una radiografia sobre l'aplicació de la nova Llei 8/2021 a València. Aquesta llei suposa una reforma de la legislació civil per al suport de les persones amb discapacitat. "Ha suposat un gran repte aplicar aquesta llei no només ací, sinó en tota Espanya", ha subratllat.
Lanuza ha explicat que "els conceptes són diferents, ja que ja no existeix un tutor per a persones incapaces i no existeixen persones incapaces". Això implica que estan revisant les sentències dictades anys enrere, "antiquíssimes", per a acomodar-les a la nova normativa. "Hem de revisar totes les sentències antigues de discapacitat perquè ja no cap la incapacitació. Cal estudiar-les i veure si es necessiten mesures de suport", ha aclarit.
En concret, ha detallat que "cal determinar en quins àmbits de la persona es necessita suport, si és més assistencial o representatiu per a qüestions econòmiques, per exemple. Hi ha moltíssima faena si volem fer les coses bé". La fiscal ha insistit que la càrrega de treball s'ha duplicat per aquestes revisions de sentències. "És una faena més laboriosa. Amb les revisions deixem sense efecte la incapacitat i diem si es necessita una mesura de suport o si existeix guarda de fet, no faria falta una mesura judicial", ha exposat.
L'objectiu de la llei, segons Lanuza, és que hi haja més autonomia per a les persones amb discapacitat. "La finalitat --ha dit-- és atendre a la voluntat, desitjos i preferències de totes aquestes persones". Amb la norma anterior, aquestes persones eren designades un tutor que decidia per elles, mentre que ara és una mesura de suport, excepte en casos excepcionals.
També ha indicat que amb aquesta reforma de la llei es pretén que no s'abuse de les persones amb discapacitat, especialment en qüestions econòmiques. "No es tracta únicament d'un canvi de terminologia. Existeix un canvi de mesures i un canvi de mentalitat que per a les persones amb discapacitat és molt millor perquè s'atén a la seua voluntat", ha afegit la fiscal, lamentant que aquesta modificació "no haja tingut quasi repercussió" pública. "S'ha modificat mig Codi Civil i mitja llei de jurisdicció voluntària", ha repetit.
Malgrat aquest augment de treball, Lanuza ha lamentat que han llevat a dos funcionaris de reforç de la secció --un auxiliar i un tramitador--. "Estem indignats perquè no ens donen recursos, i més tenint en compte que és una matèria tan sensible com aquesta. Estem dolguts per la falta de sensibilitat de l'Administració", ha exposat.
A més, ha al·ludit al fet que des de la secció es realitza una labor "callada, discreta". "Estem tots els dies al peu del canó solucionant problemes", ha dit, per a afegir que necessitarien, almenys, tres tramitadors més i un auxiliar. "Tenim molts fronts oberts i la gent els desconeix. Quasi tot el món passa per ací, per la secció Civil, i no se n'adona", ha destacat.
"Som una secció incomprendida i infravalorada i, no obstant això, fem una labor molt eficaç en defensa de les persones amb discapacitat. Això provoca una situació de desànim", ha repetit.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :