La CNMC tomba la MAT Ojos Negros-L'Eliana i deixa sense arguments la d'Alcublas, que tomba definitivament el Ministeri La CNMC tomba la MAT Ojos Negros-L'Eliana i deixa sense arguments la d'Alcublas, que tomba definitivament el Ministeri
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

La CNMC tomba la MAT Ojos Negros-L'Eliana i deixa sense arguments la d'Alcublas, que tomba definitivament el Ministeri

     

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha dictat una resolució en què rebutja el recurs presentat per Forestalia contra la caducitat dels permisos d'accés a la xarxa per a la línia de molt alta tensió (MAT) Ojos Negros-L'Eliana. Aquesta decisió suposa un colp significatiu per al projecte de l'empresa aragonesa, que pretenia construir una línia de molt alta tensió per a evacuar l'energia de tres parcs fotovoltaics a Ojos Negros, un petit municipi de Terol.

   Impacte del Projecte de Forestalia   

Els parcs fotovoltaics i eòlics de Forestalia a la província de Terol es troben situats a 188 quilòmetres de distància. Per a portar endavant el procés, Forestalia havia projectat construir una nova línia de molt alta tensió composta per 507 torres de suport, de les quals 349 se situarien a la Comunitat Valenciana. Només per al sistema necessari per a l'evacuació de l'energia generada, es preveia una inversió de 207 milions d'euros.

La línia de molt alta tensió, que hauria transportat l'energia fins a la subestació de l'Eliana, hauria travessat les comarques valencianes del Camp de Morvedre, Foia de Bunyol-Xiva, Camp de Túria, Horta Nord i Horta Oest. En concret, afectaria els municipis d'Alcublas, Llíria, La Pobla de Vallbona, Olocau, Bétera, Sant Antoni de Benaixeve, Paterna i, finalment, l'Eliana.

   Resolució de la CNMC i Implicacions   

Forestalia va presentar un recurs contra Red Eléctrica de España (REE), que denunciava la caducitat dels permisos. La CNMC argumenta en la seua resolució que les empreses no van complir amb el segon hito administratiu establert en el Reial decret-llei 23/2020, que exigia la presentació de garanties financeres o avals en un termini determinat. Aquesta decisió complica considerablement la viabilitat del projecte de Forestalia, que encara pot recórrer davant l'Audiència Nacional, tot i que les perspectives són poc favorables.

   Rebuig pel seu Impacte Ambiental   

La MAT Ojos Negros-L'Eliana ja havia enfrontat una forta oposició pel seu impacte ambiental. La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Comunitat Valenciana va rebutjar el projecte per les seues "greus afectacions i repercussions mediambientals",  per ser també "totalment inviable des d'un punt de vista ambiental i natural", argumentant que el model d'implantació d'energies renovables proposat "no té res a veure amb la transició ecològica justa, amb la protecció dels territoris i el paisatge i amb el blindatge de sectors tan importants com l'agricultura i la ramaderia valenciana".

La resolució de la CNMC confirma aquest rebuig, celebrat per les organitzacions ecologistes i les plataformes ciutadanes com una victòria per a la protecció del medi ambient i del territori.

   Al·legacions de Municipis, Associacions i Organitzacions   

El problema que plantejava la MAT va ser al·legat per gairebé la totalitat d'associacions veïnals i ecologistes, incloent les de l'Eliana, Lliria, La Pobla de Vallbona, Riba-roja i Sant Antoni de Benaixeve, quasi tot Camp de Túria i Els Serrans, així com pels municipis per on travessava al Camp de Túria. Els propis municipis van adoptar decisions en aquest sentit, i tot va quedar pendent de resolució. Ara, amb aquesta resolució, el problema plantejat haurà de seguir-se de prop, ja que consten múltiples intents de compra de terrenys i d'indemnitzacions o pagaments a compte, cosa que provocarà nombrosos problemes jurídics que els municipis hauran de tenir en compte i abordar amb claredat i suport als moviments i propietaris que els pateixen. També ha quedar rebujada per caducitat la MAT AltoPalancia.

   Possibilitats per a Enerhi i la Macroplanta Solar d'Alcublas   

La denegació dels permisos per part de la CNMC complica encara més la viabilitat dels parcs eòlics i plantes fotovoltaiques que tenien previst evacuar la seua energia a través d'aquesta línia. Aquest és el cas de la macroplanta solar impulsada per Enerhi a Alcublas, amb una inversió de 126 milions d'euros i la previsió d'instal·lar 500.000 plaques solars en 457 hectàrees. El projecte ha generat una forta oposició veïnal pels seus potencials impactes en agricultura, aigua, biodiversitat, paisatge i economia local.

L'empresa podria tornar a obrir un nou expedient i reprendre les actuacions de l'anterior, però necessitaria obtindre nous permisos, el que podria portar un temps considerable. Des dels grups veïnals que s'oposen a aquesta macroplanta solar al municipi, expliquen que "el més ideal hauria sigut una DIA desfavorable".

   Context de la Decisió de la CNMC   

La resolució de la CNMC es produeix en un context de creixent debat sobre la necessitat d'accelerar la transició energètica cap a un model més sostenible, basat en les energies renovables. La decisió posa de relleu les dificultats que enfronten els projectes d'energia renovable a Espanya. A més, destaca la posició ecologista que defensa que, tot i que la transició cap a una economia verda és necessària, és fonamental que es realitze de manera sostenible i respectuosa amb el medi ambient i les comunitats locals.

   Què és una MAT?   

Les línies de molt alta tensió (MAT) són infraestructures elèctriques que transporten energia a tensions iguals o superiors a 400 kilovolts (kV). Aquestes línies de gran capacitat són essencials per al transport de grans quantitats d'electricitat a llargues distàncies, connectant centres de producció amb centres de consum.

Les MAT, per la seua gran mida i complexitat, tenen un impacte significatiu en el territori que travessen. La seua construcció implica la instal·lació de torres de gran alçada, l'obertura de franges de seguretat i l'expropiació de terrenys. Aquestes infraestructures poden afectar paisatges naturals, ecosistemes, activitats agrícoles i ramaderes, i la qualitat de vida de les poblacions properes.

Degut al seu impacte, la construcció de MAT està subjecta a un estricte control ambiental i a l'obtenció de diversos permisos. Les autoritats han d'avaluar acuradament la viabilitat del projecte, considerant els beneficis energètics, els costos econòmics i els impactes ambientals i socials.

La transició cap a un model energètic més sostenible basat en fonts renovables, com l'energia eòlica i solar, requerirà la construcció de noves línies de MAT per a transportar l'electricitat generada en zones remotes als centres de consum. No obstant això, aquests projectes solen trobar oposició per part de les comunitats locals afectades, que temen pel seu impacte ambiental i paisatgístic, així com els possibles riscos per a la salut.

Actualizació: 16-5-2024

El Ministeri per a la Transició Ecològica desestima la instal·lació fotovoltaica Larentina

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) del 16 de maig ha publicat una resolució del Ministeri per a la Transició Ecològica, en la qual es denega l'autorització administrativa prèvia per a la connexió de la instal·lació fotovoltaica Larentina a L'Eliana. Aquesta decisió es fonamenta en raons similars a les esgrimides per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC).

La resolució, datada el 26 d'abril de 2024, rebutja la sol·licitud presentada per Energia Inagotable de Larentina, SL, per a la instal·lació d'un parc fotovoltaic amb una potència instal·lada de 39,99 MW i la seua infraestructura d'evacuació a les províncies de Terol, Castelló i València.

La denegació es basa en la caducitat dels permisos d'accés i connexió atorgats al projecte. Aquests permisos han caducat a causa d'incompliments normatius, específicament de l'article 1 del Reial decret llei 23/2020. Tot i que el projecte havia obtingut permisos per accedir i connectar-se a la xarxa de transport en la subestació Eliana 400 kV, aquests van ser declarats caducats per Xarxa Elèctrica d'Espanya, SAU.

En conseqüència, la resolució determina que la sol·licitud no compleix amb els requisits legals necessaris per a la seua autorització, motiu pel qual es procedeix a desestimar-la.






Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal