Un equip de recerca del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha patentat una nova tècnica que permet produir serotonina, el neurotransmissor conegut com 'l'hormona de la felicitat', a partir d'una llevat del vi. Aquesta investigació, realitzada pel Grup de Biologia de Sistemes en Llevats d'Interés Biotecnològic de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), té com a objectiu millorar la sostenibilitat i l'eficiència en la producció d'aquesta molècula clau en la regulació dels estats d'ànim i altres funcions del cos humà.
La serotonina és fonamental per al funcionament adequat del sistema nerviós, el sistema immunitari i l'eix intestí-microbiota-cervell. A més, té un paper demostrat en la regulació dels estats d'ànim, la conducta social, alimentària i sexual, així com en el son, l'atenció i l'ansietat.
La nova tecnologia desenvolupada pel CSIC busca substituir els processos industrials tradicionals, que solen utilitzar solvents tòxics i materials costosos, per una producció biotecnològica més respectuosa amb el medi ambient. Aquesta tècnica usa fonts com la glucosa i l'amoni, presents en subproductes de la indústria agroalimentària, com el most de raïm concentrat o el bagàs de taronja, per a la producció de serotonina i altres compostos relacionats.
A més de les aplicacions en el sector farmacèutic i nutracèutic, aquesta tecnologia també podria tenir un impacte significatiu en altres sectors industrials, com el sector alimentari i cosmètic. S'estudia la possibilitat d'usar la serotonina com a additiu alimentari per reforçar certs aliments o en alimentació animal per reduir l'estrés i millorar el benestar. També es considera la seua utilització en productes cosmètics per les seues propietats antioxidants i fotoprotectores.
Aquesta recerca obre la porta a futures estratègies biotecnològiques per a la producció de molècules d'interés en diferents sectors, i destaca el potencial de la llevat del vi com a plataforma per a la producció sostenible de compostos d'alt valor afegit..
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :