I si Meta ens pagara per usar les nostres fotos i dades d'Instagram i Facebook per a entrenar a la IA? I si Meta ens pagara per usar les nostres fotos i dades d'Instagram i Facebook per a entrenar a la IA?
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

I si Meta ens pagara per usar les nostres fotos i dades d'Instagram i Facebook per a entrenar a la IA?


Natee Meepian / Shutterstock

Fa només uns dies Meta presentava una nova actualització del seu model de llenguatge de gran grandària anomenada Meta Flama 3, el que seria la base de Meta IA, la intel·ligència artificial que l'empresa de Mark Zuckerberg vol desplegar en Facebook, Instagram i WhatsApp a nivell global. Esta actuació tal com l'han plantejada no és il·legal.

En la presentació, Meta ressaltava el treball que està realitzant per a entrenar el seu model amb una gran varietat de dades que millore la qualitat de la resposta i interacció de Meta IA. Un dels objectius és que la IA genere continguts propis que arriben a les nostres xarxes socials, siguen creïbles i adaptats al que més ens agrada.

Este assistent personal ja està disponible als Estats Units, Austràlia i el Canadà i, a més de IA conversacional, funciona com IA generativa per a crear continguts. El procés és imparable.

Immediatament després, l'empresa matriu de Facebook i Instagram va comunicar que utilitzarà les fotografies i altres continguts publicats pels usuaris en les seues plataformes per a entrenar la seua intel·ligència artificial generativa.

L'actualització de la seua política de privacitat entrarà en vigor el 26 de juny de 2024. Això permetrà a la companyia utilitzar les publicacions, fotos, vídeos i altres continguts compartits pels usuaris en les seues plataformes per a entrenar la seua intel·ligència artificial.

Com era d'esperar, la implementació d'esta política ha generat una gran polèmica i preocupació entre usuaris, especialment entre artistes i creadors de contingut que temen per la privacitat i l'ús no autoritzat de les seues obres.

La companyia ha proporcionat una opció perquè els usuaris puguen rebutjar l'ús de les seues dades a través d'un formulari específic, encara que no sense crítiques. El procés ha sigut titllat de complicat i poc accessible.

Altres xarxes i tecnològiques darrere d'esta pràctica

La controvèrsia s'intensifica en un moment en què la carrera per desenvolupar la millor intel·ligència artificial està en plena expansió. Això impacta significativament a les empreses tecnològiques i a la seua cotització en borsa.

La setmana passada, el fabricant de xips Nvidia, un dels competidors de Meta, va anunciar un augment en els seus beneficis del primer trimestre fiscal gràcies a la IA.

L'any s'obria amb la denúncia de The New York Times a Microsoft i OpenIA per utilitzar continguts protegits amb drets d'autor del diari per a entrenar els seus algorismes. Això desencadenava un llarg debat sobre les dades que utilitzen les IA per a nodrir les seues respostes.

Això ha portat al fet que es firmaren acords per a l'ús d'obres, com el d'OpenIA amb els grups editorials Pressa a Espanya, Le Monde a França i amb l'editorial acadèmica alemanya Axel Springer i recentment amb el grup News Corp, propietari de The Wall Street Journal, per 230 milions d'euros.

X ja ho ha fet i TikTok també

Està a l'orde del dia que estes empreses utilitzen dades que recol·lecten d'internet, amb poc control, per a alimentar els seus IA.

Recentment va saltar a la palestra el cas de X (abans Twitter), en el qual es va filtrar que l'empresa d'Elon Musk havia estat utilitzant les publicacions d'usuaris per a construir la seua intel·ligència artificial: Grok, disponible per a perfils prèmium.

De l'una o l'altra forma, totes les xarxes socials utilitzen algorismes d'intel·ligència artificial per a personalitzar els continguts que visualitzem. Per exemple, TikTok utilitza esta informació per a crear un “Per a tu” únic basat en vídeos similars als que més consumixes. Això ha portat al fet que, després de l'entrada en vigor de la Llei de Servicis Digitals de la Unió Europea, la xarxa social adopte noves mesures que permeten desactivar l'ús de determinada informació o funcionalitats relacionades amb les dades.

Què passa amb les nostres dades i fotos

Si Meta o qualsevol altra empresa vol utilitzar les nostres dades, ha de ser transparent amb això en la seua política de privacitat. Això permet a l'usuari tindre un control sobre la informació que utilitzen, com i per a què.

Amb l'actualització de la política, des del 26 de juny de 2024 la xarxa social començarà a utilitzar fotografies, vídeos i textos que publiquen els seus usuaris (descripcions, comentaris, etc.), i d'aquells continguts ja publicats amb anterioritat.

L'usuari tindrà ara dos opcions: esborrar el contingut que no vol “regalar” a la IA o exercir el dret d'oposició a este ús en les aplicacions de Meta. Per a esta última opció s'han inundat les xarxes amb tutorials i tips per a fer-ho. Resumidament, emplenar un formulari bastant ocult oposant-se a això.

I si Meta pagara per les nostres dades?

La idea no és gens desficaciada. I potser ajudaria al fet que, com a usuaris, ens sent millor, o almenys no tan malament.

A més dels acords d'empreses de IA amb propietàries de continguts (imatges, textos, vídeos, àudios, etc.), valorats en milions d'euros, empreses com WorldCoin ja oferixen criptomonedes pel contingut dels usuaris. Concretament per escanejar biomètricament el nostre iris i generar una ANEU virtual única.

Les dades són una moneda de canvi. Igual que ja està regulat el pagament amb dades personals per a accedir a servicis “gratuïts” o freemium, fins i tot pagar una subscripció per no usar dades personals, com ocorre en X Premium, podria ser perfectament vàlid un model en el qual les empreses paguen per les nostres dades digitals. Possiblement això establiria un equilibri entre privacitat i benefici. Almenys, que l'usuari reba una part del pastís.The Conversation

Francisco José Pradana, Professor de Comunicació i director de Postgrau, Universitat Europea i María Luisa Fanjul Fernández, Professora, Universitat Europea

Este article va ser publicat originalment en The Conversation

Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal