La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori ha pogut constatar enguany la presència d'una xifra rècord de 645 parelles de voltor lleonat a la Comunitat Valenciana. Aquest augment significatiu ha sigut possible gràcies a l'"èxit" dels plans de conservació i recuperació implementats per a aquesta au, que està inclosa en la Directiva d'Aus i en el Llistat d'Espècies en Règim de Protecció Especial.
Segons ha destacat la Generalitat en un comunicat, el voltor lleonat va estar a punt de "desaparéixer" del territori valencià en els anys 70, quan només quedaven un mínim de tres parelles recloïes al nord de Castelló. No obstant això, hui dia l'espècie es reprodueix a les tres províncies.
A Castelló, on el personal de la Conselleria de Medi Ambient realitza el seguiment de la població nidificant des de 1990, enguany s'han localitzat 84 punts de nidificació i s'han comptabilitzat 477 parelles reproductores. L'èxit reproductor s'ha estimat en 68 colònies diferents amb un total de 450 parelles, registrant-se 284 polls. Això suposa un valor de 0,63 polls per parella per al conjunt de la població, una xifra superior a l'obtinguda l'any anterior.
Per la seua banda, el director general de Medi Natural i Animal, Raúl Mèrida, ha assenyalat que la primera reproducció a la província de València "es va comprovar en 2011, amb una parella a Toixa, i des de llavors el nombre de parelles no ha deixat d'augmentar a la comarca dels Serrans". L'espècie s'havia extingit com a nidificant cap als anys setanta en aquesta província. "En 2012 va aparéixer una parella al sud de València, concretament al municipi d'Ontinyent, sens dubte com a resultat de l'expansió del nucli reintroduït al nord d'Alacant, població que ha anat fluctuant entre zero i tres parelles segons l'any", ha apuntat Mèrida. El voltor lleonat va començar a reproduir-se en 2018 al Racó d'Ademús i a les Gorges del Cabriol, on van ubicar els seus nius a la ribera manxega. Com a novetat, enguany s'ha detectat la reproducció de l'espècie a Xera, prop de l'embassament de Buseo, on s'ha reproduït una parella. Amb tot, el cens de voltors a la província de València és superior al de l'any passat, estimant-se la població en 139 parelles.
Finalment, a Alacant, com a resultat d'un programa de reintroducció iniciat per l'associació FAPAS-Alcoi l'any 2000, el buitre va tornar a nidificar a la província en 2004. Des de llavors, l'espècie ha incrementat la seua població i s'ha reproduït en diferents punts pròxims a Alcoi, expandint-se cap al sud. La població alacantina ha experimentat una "lleugera recuperació" després del "descens progressiu" observat en l'última dècada, respecte al màxim de 33 parelles en 2012, amb l'aparició de dues colònies noves, amb tres parelles en cadascuna d'elles.
Relació d'esdeveniments clau del voltor:
- Anys 70: El voltor lleonat quasi desapareix de la Comunitat Valenciana, quedant un mínim de 3 parelles al nord de Castelló.
- 1990: Comença el seguiment de la població nidificant a Castelló per part de la Conselleria de Medi Ambient.
- 2000: S'inicia un programa de reintroducció del voltor a Alacant per l'associació FAPAS-Alcoi.
- 2004: El voltor torna a nidificar a Alacant gràcies al programa de reintroducció.
- 2011: Es comprova la primera reproducció a la província de València, amb una parella a Toixa.
- 2012: Apareix una parella reproductora al sud de València, a Ontinyent. Població màxima de 33 parelles a Alacant.
- 2018: El voltor comença a reproduir-se al Racó d'Ademús i a les Gorges del Cabriol.
- 2023: Xifra rècord de 645 parelles a tota la Comunitat Valenciana. Es detecta reproducció a Xera (València).
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :