Les Corts Valencianes han estat escenari d'una sessió parlamentària marcada per la tensió i les posicions confrontades, amb la presa en consideració de les cinc proposicions de llei presentades pel Partit Popular (PP) i Vox. Aquestes iniciatives, que inclouen temes amb noms "aparents", però que contenen el contrari, com la Llibertat Educativa, la d'À Punt, Transparència, Concòrdia i Antifrau, han rebut llum verda en el seu primer tràmit parlamentari, malgrat les crides de 'vergonya' provinents de l'oposició.
El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha volgut disfrasar aquest moment, assegurant que es tracta d'un dia "enormement feliç", ja que, en les seues paraules, s'està complint amb un dels compromisos electorals del seu partit. Barrachina va reivindicar el dret dels pares a triar l'idioma en què s'instrueixen els seus fills, una qüestió que considera fonamental i que, segons el PP, s'ha de posar en mans de les famílies, no de la classe política. És curiós que sempre que el PP i Vox parlen d'aquest tema la torrada cau del mateix costat, el castellà, i sempre es margina el valencià.
D'altra banda, José María Llanos, portaveu de Vox, ha volgut parlar de "transcendència" d'aquestes propostes legislatives per als valencians. Segons Llanos, les lleis presentades per la seua formació busquen eliminar qualsevol biaix partidista present en la legislació de la Comunitat Valenciana, donant prioritat als interessos de la ciutadania. Però com els mateixos historiadors i Amnistia Internacional ha denunciat, es tracta d'amagar la història i blanquejar el franquisme, oblidant que la II República va ser objecte de vàries eleccions populars i el seu final la conseqüència d'un colp d'estat que esdevingué en una guerra i 40 anys de repressió.
No obstant això, les crítiques més ferotges van arribar des de l'oposició. José Muñoz, portaveu del PSPV-PSOE, va descriure la jornada com un "dia de la infàmia". Muñoz va denunciar que les propostes del PP suposen un retrocés en termes democràtics, especialment la llei que, segons ell, busca blanquejar el franquisme. Aquesta última, en paraules del portaveu socialista, és considerada com la "més antidemocràtica d'Espanya".
D'altra banda, el síndic de Compromís, Joan Baldoví, va qualificar la jornada com un "dia negre per a la democràcia valenciana". Baldoví va alertar sobre les conseqüències d'aquestes lleis per a les llibertats dels valencians, advertint que s'estan posant les bases per a un retorn al passat que, segons ell, es jutja en el Palau de la Justícia.
Cal destacar que els diputats de Compromís van assistir a la sessió parlamentària vestits de negre com a mostra de protesta i desacord amb les propostes del PP i Vox.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :