Les restes de 20 homes afusellats i enterrats a les fosses 126 i 112 del cementiri de Paterna "tornen a casa" després de 84 anys d'espera
Hui 13 d'abril, diverses localitats de la Comunitat Valenciana han celebrat actes d'homenatge per "rendir honors i eterna memòria" a les persones represaliades per la dictadura franquista. Aquests actes tenen com a objectiu aconseguir que "per fi es faça una part de justícia", reivindicar el record del passat per "dignificar la història" i "lluitar" contra el projecte de llei de 'concòrdia', en la vigília del 93è aniversari de la proclamació de la Segona República.
Un dels actes més significatius va tenir lloc al cementeri de Paterna, on es va realitzar un emotiu homenatge en el qual es van lliurar als familiars els restes de 20 persones, fusellades i enterrades a les fosses 112 i 126, coneguda com la 'Fossa de la Terra'. Després de ser identificats, aquests cossos podran tenir "un enterrament digne" i descansar al costat dels seus éssers estimats "més de 80 anys després" del seu afusellament.
Els noms dels 20 homes que "tornen a casa" són Miguel Bas, Vicente Camarasa, José Mª Capella, Pedro Conejero, Alfonso Gavilá, Vicent Giménez, Emilio Gisbert, José Honrubia, Eduardo Llácer, Salvador Lleó, Vicent Lluch, Jeremías Martí, José Mira, Josep Navarro, Rafael Sala, Vicente Santacatalina, Antonio Segura, Francisco Tarazona, Ramón Tortosa i Salvador Zacarés.
Durant l'acte, diversos familiars van expressar les seues emocions i sentiments en relació amb aquesta emotiva restitució. Una de les netes de Miguel Bas Tomàs va compartir la seua alegria per poder complir els somnis de l'àvia Rosario i dels seus fills i filles. Així mateix, una altra neta de Vicente Camarasa Sanvicente va recordar amb tendresa al seu avi, destacant la seua bondat i els projectes de vida que va veure truncats pel seu afusellament en temps de pau.
Entre els assistents a l'acte, el president de l'Associació de Familiars de la Fossa 128 de Paterna, Daniel Galán, va expressar la seua satisfacció perquè "per fi es fa una part de justícia" i es permet que "després de 80 anys un fill es reunisca amb el seu pare". A més, va cridar a lluitar contra el projecte de llei de 'concòrdia' i a garantir que totes les víctimes siguen exhumades i enterrades amb dignitat.
A més del cementeri de Paterna, altres localitats com València i Oliva han acollit actes similars d'homenatge i record a les víctimes del franquisme. Amb la commemoració d'aquests esdeveniments, la societat valenciana reafirma el seu compromís amb la memòria històrica i la justícia, mantenint viva la lluita per la dignitat i el reconeixement dels represaliats del passat.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :