Eva Mañez és valenciana i fotoperiodista, té moltes obres i col·leccions destacades, algunes d'elles hem referenciat ja en Crònicacampdeturia, però ara, del que es tracta és de l'últim article que ha escrit en elSalto parlant de les fotos de la maleta de Xiva. Un article que repassa , com si es tractara d'un reportatge fotogràfic propi i com una extraordinària fotoperiodista que és, fixant les possibles històries reals aconseguides que van poder estar darrere d'eixes fotos trobades.
L'article "La maleta de Xiva: fotos oblidades de l'estiu del 37", publicat per Eva Máñez a El Salto el 1 d'abril de 2024, ens submergeix en una crònica emocionant del descobriment fortuït de 600 negatius fotogràfics capturats durant la Guerra Civil Espanyola. Aquestes imatges, preses per Arturo Lodeiro, un soldat anarquista, ofereixen una mirada reveladora de la vida quotidiana en la rereguarda republicana.
El relat comença amb la sorprenent troballa d'una caixa de negatius per part de la família Lodeiro, després de quasi un segle d'oblit. Gràcies als esforços de José López Camarillas, professor i director de l'editorial valenciana Llibres de L'Encobert, aquest tresor amagat veu finalment la llum del dia. La importància d'aquest trobament radica en la seua capacitat per humanitzar les víctimes del franquisme, oferint-nos una visió íntima de les seues vides més enllà de les pàgines dels llibres d'història.
Arturo Lodeiro emergeix com el protagonista inadvertit d'aquesta història. Tot i no ser un fotògraf professional, les seues imatges capturades durant la convalescència a Xiva després de la Batalla de Guadalajara revelen una sensibilitat i una destresa extraordinàries. A través de la seua lent, som transportats a un món de normalitat efímera, on la gent corrent acompleix les seues activitats diàries amb una serenor que contrasta amb la cruesa de la guerra que es desenvolupava al front.
Més enllà de les escenes de la vida quotidiana, les imatges de Lodeiro ens revelen també una història d'amor commovedora entre ell i Julia Muñoz. La seua relació, marcada per la passió i la tragèdia, ens recorda les doloroses repercussions personals de la guerra. La seua separació forçada per la violència del conflicte i l'execució de Lodeiro el 27 d'abril de 1940 posa de manifest la cruel ironia del destí.
L'article no només ens ofereix una visió en profunditat de la vida quotidiana durant la Guerra Civil, sinó que també ens convida a reflexionar sobre la importància de preservar la memòria històrica. A través dels esforços dels familiars de les víctimes, editors compromesos i mitjans de comunicació com ara El Salto, aquestes històries personals i imatges íntimes transcendeixen el temps i l'oblit, connectant-nos amb el passat i recordant-nos la fragilitat de la pau.
Eva acaba l'article amb unes paraules escrites per Lodeiro a Julia:
“Celestial criatura que eres imprescindible per a la meua vida, no perquè hages de voler-me, sinó per ja dominar-me completament, impossibilitant-me de pensar en una altra cosa que no sigues tu”, li escrivia un enamorat i gelós Arturo a Julia. Tenia trenta-cinc anys quan va ser afusellat el 27 d'abril de 1940 al costat de les tàpies del cementeri de l'Est de Madrid, es va casar “in articulo mortis” amb la seua adorada Julia.
"La maleta de Xiva: fotos oblidades de l'estiu del 37" no és només un article, sinó un testimoni profund i commovedor de la resiliència humana davant de l'adversitat i la capacitat de les imatges per capturar l'essència de la vida enmig de la tempesta de la guerra. Gràcies Eva.
Algunes només de les fotografies, la resta les pots veure a l'article.
Foto: Familia Lodeiro - Llibres de L'Encobert |
Cap comentari :