Encara que amb matisos s'han manifestat en un toc similar, el portaveu Iñigo Errejón i el portaveu parlamentari Enrique Santiago (IU).
El portaveu de Sumar al Congrés, Iñigo Errejón, ha manifestat el seu desacord amb la proposta d'ERC de posar en marxa un concert econòmic català com el que té el País Basc durant la precampanya de les eleccions del 12 de maig i no "fa dues setmanes, quan estaven tramitant els pressupostos amb el PSC". A més, ha recordat que aquesta iniciativa "ja la va fer Artur Mas", que no va ser capaç de recaptar suport o d'arribar a un acord amb el Govern estatal.
D'aquesta manera ho ha afirmat en una entrevista a Radio Euskadi, recollida per Europa Press, on ha assenyalat que els de Pere Aragonès han "tret de la gaveta ara, en temps de descompte" la iniciativa, i no quan es negociaven els comptes de la Generalitat, que van decaure perquè les parts no es van posar d'acord sobre la inclusió o no en els mateixos del complex turístic Hard Rock de Tarragona.
Tot i això, Errejón ha indicat que "hi ha una discussió pendent" a Espanya sobre un model de finançament que resolgui les asimetries entre comunitats i porti a terme una distribució "justa" del finançament que permet que els ciutadans tinguin "serveis públics dignes en tots els territoris".
"És una reforma que està pendent, que s'ha d'abordar, i que jo crec que s'hauria de poder abordar en aquesta legislatura", ha afegit, remarcant que caldrà esperar que votin els catalans i es forme un nou Govern per començar les negociacions sobre finançament.
ARGUMENT DE CAMPANYA ELECTORAL
D'altra banda, el portaveu parlamentari d'IU i diputat de Sumar, Enrique Santiago, també ha manifestat en declaracions a RNE, recollides per Europa Press, que la proposta d'ERC es fa en el marc de l'avanç dels comicis a Catalunya i, en conseqüència, ho emmarca en un "argument de campanya electoral".
De totes maneres, ha insistit que és "legítim" plantejar aquesta proposta que Catalunya recapte el 100% dels impostos i que és plenament constitucional, en recordar que un model similar es dona al País Basc tot i que també entren en el cas d'Euskadi els seus "marcs forals".
"Jo, personalment, no tinc cap problema que l'administració que tinga el mecanisme més eficient per recaptar recapte (...) L'assumpte després és la repartició entre les diferents administracions del que s'ha recaptat en funció de la naturalesa dels impostos", ha insistit per afegir, tot seguit, que a Espanya les lleis marquen clarament que determinats impostos tenen caràcter finalista i s'han d'utilitzar per finançar determinats serveis.
Per tant, ha proclamat que d'aplicar-se no es trencaria en absolut la igualtat a Espanya perquè el problema no és la recaptació, sinó que la clau és la "distribució" d'aquests recursos entre l'administració central, autonòmica i local.
"Està claríssim que no hi ha cap administració amb capacitat de recaptar que s'apropie tot el recaptat si les lleis obliguen a establir les compensacions. Aquí està el sistema, per exemple, del cupo basc", ha afegit per assenyalar que, al seu judici, és necessari revisar el sistema de finançament autonòmic.
Les declaracions d'ambdós dirigents tenen lloc després que la Generalitat haja proposat que Catalunya recapte el 100% dels impostos que es paguen al seu territori, amb un mecanisme de solidaritat interterritorial que preveu una transferència a l'Estat i un fons de reequilibri territorial.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :