El Comité Europeu de Drets Socials (CEDS) ha pres una decisió sobre la demanda presentada pel sindicat UGT amb relació al cost dels acomiadaments a Espanya i al llarg d'aquesta setmana la resolució li serà notificada al sindicat per l'organisme amb seu a Estrasburg, segons han informat fonts d'UGT
Segons ha publicat el Comité en un document, va ser en la sessió plenària celebrada la setmana anterior, del 18 al 22 de març, quan l'organisme va decidir sobre el fons de la reclamació col·lectiva que des d'UGT havien presentat l'any 2022.
No obstant això, fonts del sindicat han afirmat a Europa Press que la notificació amb la resolució d'aquesta demanda encara no ha arribat i, per ara, només es coneix que "l'han resolt i que ho notificaran aquesta setmana".
Per a UGT, el sistema actual espanyol d'acomiadament incompleix "de manera manifesta" el consignat en l'article 24 de la Carta Social Europea i el Conveni 158 de l'OIT, per la qual cosa la normativa espanyola actual reguladora de l'acomiadament no empara la persona treballadora davant decisions arbitràries, sense causa real, on l'empresa no ha de fer el mínim esforç per provar la causa que diu per justificar l'extinció.
Per tant, en la seua demanda, el sindicat reclamava davant el Comité que, a l'hora de determinar l'import de la indemnització per acomiadament, es tingueren en compte les circumstàncies personals i/o familiars de la persona acomiadada (com l'edat, el sexe, la situació familiar o l'absència de formació) entenent que el dany causat per l'acomiadament és major quan el treballador pertany a col·lectius especialment vulnerables, que tenen més difícil trobar un nou treball.
No obstant això, fonts coneixedores del tema han manifestat a Europa Press que es mantenen "optimistes" respecte a la resposta del Comité a la demanda, després que el CEDS cridara l'atenció a Espanya pel cost de l'acomiadament en un informe que l'organisme va donar a conéixer el passat 20 de març.
En aquest, el Comité, en consonància amb la reclamació col·lectiva presentada per UGT, va indicar que l'ordenament jurídic espanyol és contrari a la Carta Social Europea perquè no permet donar una indemnització més elevada en funció de totes les circumstàncies que puguen concórrer.
Aquesta reclamació col·lectiva interposada pel sindicat davant Estrasburg ha suposat un enfrontament amb el Ministeri de Justícia, ja que el secretari general d'UGT, Pepe Álvarez, va acusar el Ministeri encapçalat per Félix Bolaños de posar "bastons en la roda" perquè no prospere la reclamació.
Durant un esmorzar informatiu amb premsa el passat gener, Álvarez va expressar el seu desacord amb el fet que Justícia haguera "posat bastons en la roda" per intentar retardar la resolució de la demanda. "Ens consta que ha sigut així, perquè tenim informació de primera mà que ha sigut així", va recalcar Álvarez, qui va afirmar que havia manifestat a Bolaños el seu "desacord" i "incomprensió" per aquesta acció.
Respecte a la qüestió, la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, va enviar una carta al titular de Justícia en la qual instava a Bolaños a no interferir en la decisió que ha de prendre el Comité Europeu de Drets Socials sobre aquesta qüestió. Pel que fa a açò, Bolaños va negar que des del seu departament s'haguera realitzat cap acció per interferir en la decisió del Comité sobre la demanda interposada pel sindicat.
D'altra banda, fa uns dies, des d'UGT van demanar el cessament immediat de l'agent d'Espanya davant el Comité Europeu de Drets Socials per la seua "interferència" en reclamacions col·lectives, com la del cost de l'acomiadament.
#UGT #Estrasburg #acomiadament #CEDS #derechtssocials #MinisteriJusticia #treballadors #sindicats
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :