El Síndic insta a la Generalitat a permetre la matrícula telemàtica en les EOI i Educació respon que estarà el pròxim curs El Síndic insta a la Generalitat a permetre la matrícula telemàtica en les EOI i Educació respon que estarà el pròxim curs
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

El Síndic insta a la Generalitat a permetre la matrícula telemàtica en les EOI i Educació respon que estarà el pròxim curs

El Síndic de Greuges ha emplaçat a la Conselleria d'Educació a habilitar la matrícula electrònica en totes les escoles oficials d'idiomes (EOI) de la Comunitat Valenciana, mentre el departament que dirigeix José Antonio Rovira ha garantit que "la secretaria digital es farà efectiva pel curs 2024-2025".

Així consta en una resolució del Síndic, recollida en la seua memòria anual de 2023, arran de la queixa d'un estudiant d'EOI que s'havia vist obligat a acudir al registre de la seu de l'escola per presentar la documentació necessària i formalitzar la matrícula sense possibilitat de tramitar-la telemàticament.

El defensor del poble dona la raó al denunciant, ja que recorda que la resolució de maig de 2023 sobre el procés d'admissió de les EOI estableix que "si l'alumne no porta a l'escola la documentació en el termini establert, decau en el seu dret a la plaça assignada".

Aquesta queixa va ser admesa a tràmit en juliol de l'any passat, després del qual el Síndic va sol·licitar a Educació que emeta un informe al respecte. En setembre, la Conselleria va respondre que treballa per implementar la "secretaria digital" en les EOI amb la previsió que siga efectiva per al pròxim curs.

A més, en aquest informe, el director general de Centres Docents, Jorge Cabo, explica que algunes EOI amb menor volum de matrícula han habilitat un formulari, una "mena de bústia", en 'https://portal.edu.gva.es/' perquè els alumnes aporten la documentació. "Les escoles amb un gran volum d'alumnes argumenten que aquest procediment els resulta inviable", afig.

En la seua resolució posterior, després que el denunciant no presentara al·legacions, el Síndic instà a Educació a dictar instruccions per possibilitar la matriculació electrònica en totes les EOI, en compliment del dret dels ciutadans de relacionar-se telemàticament amb l'administració, i a habilitar un registre electrònic a través del qual qualsevol ciutadà puga efectuar tràmits que garantisquen l'enviament i recepció de documents.

A finals de novembre, Educació emeté una resposta signada pel conseller, José Antonio Rovira, en la qual "accepta totes les recomanacions formulades pel Síndic de Greuges per garantir a la ciutadania el seu dret fonamental a una bona administració".

"Si bé les EOI no disposen per ara d'un registre electrònic, sí és veritat que poden fer ús de qualsevol registre general electrònic de l'administració; aquest registre pot fer arribar la documentació de l'interessat a la institució corresponent, amb la qual cosa no es vulnerarien els drets de la ciutadania", exposa Conselleria.

Finalment, el Síndic dona per tancat l'expedient de queixa, tot i assenyalar que "no s'adopten les mesures necessàries" per a implementar el registre electrònic en les EOI.

EXIGENT AMB ELS CIUTADANS I NO AL REVÉS

"L'administració pública s'ha caracteritzat per ser molt exigent en el compliment de les exigències normatives d'ús exclusiu de mitjans telemàtics amb els subjectes obligats a relacionar-se electrònicament amb ella (...) No obstant això, aquest rigor no s'aprecia de la mateixa manera quan el destinatari de les normes és la mateixa organització", constata, instat a les administracions a accelerar la implantació de tràmits electrònics.

En la seua memòria anual, el defensor del poble incideix en el fet que l'obligació de realitzar processos presencials "limita les opcions dels ciutadans, imposant-los una càrrega addicional en obligar-los a desplaçar-se físicament per complir amb tràmits que podrien gestionar-se de manera més accessible i eficient". "A més de representar una vulneració de drets", adverteix que aquesta modalitat pot resultar obsoleta en un context de digitalització.


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal