Mickaël Correia (*), periodista especialitzat en crisi climàtica, destaca en el seu últim llibre "Criminals climàtics: Les multinacionals que arrasen el planeta" la responsabilitat de Saudi Aramco, Gazprom i la Xina Energy en la crisi climàtica. Estes empreses, desconegudes per a la majoria, són les principals emissores de gasos d'efecte d'hivernacle. Correia aborda la necessitat de qüestionar les estratègies d'estes corporacions i proposa mesures concretes per a frenar el caos climàtic.
El periodista ressalta la ineficàcia de les reunions internacionals, com les COP, a abordar el problema i advoca per desmantellar i renovar democràticament les institucions neoliberals. A nivell nacional, suggerix ferramentes reguladores com imposar quotes d'emissió i producció, plans climàtics validats, i nacionalitzar parts d'empreses per a impulsar la transició energètica.
Correia destaca la contradicció de la Xina, un gran emissor de carbó però també líder en energia eòlica i solar. Planteja la necessitat de treballar amb la Xina per a frenar la crisi climàtica. A més, aborda l'estructura de poder en mans de grans empreses estatals, recolzades pels majors bancs del món, i la importància dels litigis climàtics estratègics.
Quant a la indústria petroquímica, Correia advertix sobre l'amenaça que representa i la necessitat de posar fre a la seua expansió. Destaca la importància de la lluita legal contra les grans companyies petrolieres i critica la narrativa individualista que desvia l'atenció dels verdaders motors de la crisi climàtica.
Correia subratlla la connexió entre la violència climàtica i la violència social, patriarcal i racista. Planteja la urgència d'una ecologia que desmantelle les estructures de poder i relacions de dominació social per a enfrontar el caos climàtic.
(*) (Tourcoing, 1983) és un autor i periodista independent francés. Forma part des de fa deu anys de la redacció del periòdic mensual alternatiu CQFD. També és un dels cofundadors de la revista de crítica social Jef Klak.
Cap comentari :