Sumar impulsa una primera votació al Congrés sobre la reducció de la jornada laboral Sumar impulsa una primera votació al Congrés sobre la reducció de la jornada laboral
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Sumar impulsa una primera votació al Congrés sobre la reducció de la jornada laboral

El grup parlamentari de Sumar presentarà una iniciativa al Ple del Congrés la setmana que ve per a reduir la jornada laboral sense pèrdua de salari. Es tracta de la primera votació parlamentària sobre aquesta mesura promesa pel govern de coalició, que no compta amb el vistiplau de tots els socis d'investidura.

Debat al Ple del Congrés

La proposta es debatrà en la sessió plenària del pròxim dimarts 20 de febrer. Això obligarà els grups parlamentaris a posicionar-se sobre un tema que va generar discrepàncies entre el PSOE i Sumar, i que finalment va quedar recollit en l'acord de govern.

Proposta de reducció gradual

La iniciativa que es portarà al Ple insta al govern a obrir "amb caràcter urgent" un procés de diàleg social que culmine amb la modificació de l'Estatut dels Treballadors, així com de les disposicions pertinents, per a incorporar una reducció de la jornada laboral d'aplicació progressiva. La proposta comença per fixar un topall de 38,5 hores efectives l'any 2024.

Antecedents i arguments

Aquesta iniciativa és la segona que Sumar registra al Congrés sobre aquest assumpte en poc més de dos mesos. La que es portarà al Ple és menys exigent que la presentada el desembre de 2023, que instava al govern a emprendre la reducció sense apel·lar al diàleg social i fixava un topall de 37,5 hores setmanals, amb la possibilitat d'un pacte amb els agents socials per a baixar fins a les 32 hores.

El text de la proposició no de llei de la setmana que ve recorda que fa més de 104 anys que no s'ha reduït la jornada laboral màxima per sota de les vuit hores diàries i més de 40 anys sense que s'hagi alterat el llindar de les 40 hores setmanals, malgrat les "molt distintes condicions econòmiques, laborals i socials".

Sumar opina que aquesta "congelació" de la durada de la jornada màxima situa Espanya "lluny d'una aplicació correcta de l'article 24 de la Declaració Universal dels Drets Humans". La formació de Yolanda Díaz assenyala que més de 10,5 milions de persones assalariades del sector privat tenen una jornada habitual per sobre de les 37,5 hores de mitjana a la setmana.

Motivació de la reducció

Els motius que justifiquen la reducció de la jornada, segons el grup confederal, són:

* Un repartiment igualitari de les tasques de cura.

* Una major conciliació entre la vida laboral i personal.

* Una disminució de l'exposició als riscos laborals.

* Millors condicions de salut física i mental.

* Un impacte ambiental positiu.

* Més temps que podrà ser destinat a la formació, l'oci o la participació social.

La iniciativa de Sumar ha generat expectació i ha posat de nou sobre la taula el debat sobre la reducció de la jornada laboral. La votació al Ple del Congrés la setmana que ve serà un primer pas per a veure si aquesta mesura es converteix en realitat.


Hashtags: #jornadalaboral #reducció #Sumar #Congreso #debat #treball #conciliació #igualtat #salut #mediambient


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal