El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, ha aprovat aquest dimarts 27 de febrer la Llei que regula els Serveis d'Atenció a la Clientela. Aquesta normativa, en la seua versió original preparada per l'anterior titular d'aquesta àrea, Alberto Garzón, ha rebut la llum verda definitiva, reprenent una proposta que va quedar a un pas de ser aprovada la legislatura passada.
En una roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, Pablo Bustinduy ha detallat que aquesta legislació té com a objectiu "ampliar els drets" dels consumidors en dos àmbits fonamentals: el temps i la qualitat. La llei estableix un límit de tres minuts per a l'espera telefònica en serveis generals d'informació, reclamacions i postvenda, beneficiant també les persones afectades per incidències en serveis bàsics com la llum, l'aigua o el gas.
A més, les empreses que ofereixen serveis essencials hauran de proporcionar un canal d'atenció gratuït 24 hores al dia, cada dia de l'any, informant sobre la causa del problema i donant un temps estimat per a la restauració del subministrament en un màxim de dues hores.
Els operadors d'energia tindran l'obligació d'informar sobre mesures d'estalvi i eficiència energètica, així com de les possibilitats de contractar energia procedent de fonts renovables. En el cas dels serveis financers, s'assegurarà la disponibilitat de canals presencials, telefònics o telemàtics, amb atenció personalitzada tenint en compte factors com l'edat, la ubicació o les competències digitals.
Entre les novetats destaca la possibilitat dels usuaris de sol·licitar l'atenció d'una persona amb formació especialitzada, independentment de l'inici de la comunicació amb contestadors automàtics o sistemes robotitzats.
La llei reduirà els terminis en els quals les empreses estan obligades a resoldre una reclamació, passant de 30 dies hàbils actuals a 15, amb possibilitat de reduir-los encara més per normatives autonòmiques.
La normativa afectarà totes les empreses, tant públiques com privades, que oferesquen serveis de subministrament i distribució d'aigua i energia; transport de passatgers en avió, ferrocarril, mar o vies navegables, autobús o autocar; serveis postals; comunicació audiovisual de pagament; comunicacions electròniques i telefòniques, així com serveis financers. Grandes empreses (més de 250 treballadors) independentment del sector també estaran sotmeses a aquesta llei, amb l'obligació d'implementar un sistema de valoració auditat per empreses externes acreditades.
Les infraccions poden ser considerades lleus (amb multes de 150 a 10.000 euros) o greus (amb sancions fins a 100.000 euros) segons les circumstàncies, amb òrgans com el Banco de España, la Comissió Nacional del Mercat de Valors o la Direcció General de Assegurances y Fondos de pensiones per a les infraccions en el sector financer.
#AtencióClientela #DretsConsumidor #LleiServicisAtenció
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :