La Universitat Politècnica de València (UPV) ha liderat una investigació destinada a reduir les biòpsies "innecessàries" en el càncer de pròstata. Aquest estudi, basat en una tesi doctoral, pretén implementar un sistema de diagnòstic de baix cost en centres de cirurgia ambulatòria.
Els resultats d'aquest treball, derivats de la tesi doctoral de Juan Bautista Talens i coordinats pel professor del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UPV, José Pelegrí, han comptat amb la col·laboració de l'Institut de Recerca per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres de la UPV i de l'Institut de Recerca de l'Hospital La Fe. A més, s'han publicat a la revista BMC Medical Informàtics and Decision Making, segons ha informat la UPV.
La tècnica desenvolupada no només redueix la invaliditat del procés diagnòstic sinó que millora el mètode de classificació del càncer de pròstata, minimitzant tant el nombre com el cost de les biòpsies. Juan Bautista Talens destaca la intenció de crear un dispositiu que, en pocs minuts, puga ajudar els metges a analitzar i classificar millor la malaltia, ja que actualment es realitzen moltes biòpsies negatives amb un cost elevat.
La solució plantejada consisteix en l'ús d'un "nas electrònic" que estimula els compostos volàtils presents a l'orina, passant-los per una càmera amb sensors de gas. Aquests sensors proporcionen dades per entrenar una intel·ligència artificial (IA) per diferenciar pacients amb càncer de pròstata dels que tenen hiperplàsia benigna de pròstata, una altra malaltia amb indicadors similars. El prototip desenvolupat, anomenat MOOSY4, pot ser útil en consultes clíniques, oferint una alternativa menys invasiva i més precisa per al diagnòstic precoç del càncer de pròstata.
Aquest estudi, liderat per Talens i Pelegrí, junt amb José Luis Ruiz i Tomás Sogorb, obre portes a diverses àrees de desenvolupament futur, com la preparació del prototip per manejar mostres de pacients amb càncer de bufeta, la millora del sistema electrònic actual amb l'ús d'un SoC (System on a Chip), i la continuació de l'entorn de desenvolupament per a futurs projectes.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :