El principi de justícia universal va ser retallat en reformes dutes a terme en 2009 i 2014.
El 20 de febrer de 2024, la majoria del Congrés dels Diputats va donar suport a la presa en consideració d'una proposició de llei presentada per SUMAR perquè Espanya recupere el principi de justícia universal derogat en reformes anteriors. L'objectiu és tornar als tribunals espanyols la capacitat d'investigar i jutjar crims de lesa humanitat que s'hagen comés en qualsevol part del món.
Retallades a la justícia universal
La reforma de 2009, impulsada pel govern del PSOE, va permetre continuar amb la jurisdicció universal en determinats casos de forma limitada. No obstant això, la reforma de 2014, realitzada pel PP, va anar molt més enllà, eliminant l'exercici de l'acusació popular i exigint que tant la víctima com el victimari foren espanyols, entre altres qüestions.
Arguments a favor de la recuperació
En la defensa de la llei, el diputat Enrique Santiago va recordar que la reforma de 2014 va introduir una disposició transitòria que va obligar a arxivar totes les causes que hi havia obertes, com el cas del periodista espanyol José Couso, "víctima d'un crim de guerra a l'Iraq".
A judici del parlamentari, recuperar la jurisdicció universal per a Espanya, de la qual es va presumir durant anys en l'àmbit internacional, cobra hui més sentit davant del -al seu judici- genocidi comés per Israel a Gaza. Santiago també ha posat de manifest que, en 2009, la reforma va vindre "en bona part imposada per Israel per a tancar un cas que se seguia en l'Audiència Nacional sobre execucions extrajudicials a Gaza mitjançant bombardejos contra la població civil", de la mateixa manera que ocorre hui en dia.
Proposta de Sumar
"L'activació de l'exercici de la jurisdicció universal no depén del país que la contempla en la seua legislació, sinó del país que no fa el que ha de fer segons les seues obligacions internacionals", manté el diputat que ha defensat la iniciativa perquè la nova proposició de llei orgànica siga aprovada i Espanya recupere la justícia universal que ja des de 1870 està recollida en distintes normes i que des de 1985 va quedar consagrada en la primera Llei Orgànica del Poder Judicial de la democràcia per a perseguir crims de lesa humanitat en l'àmbit internacional.
"El que proposem amb aquesta proposició de llei és tornar al model de 1985, fins i tot conservant alguns dels requisits de la reforma de 2009, amb propostes raonables que exigeixen algun vincle del cas amb el nostre país, menys en els casos de genocidi, on el bé jurídic protegit és la humanitat en conjunt i ha de ser perseguit eficaçment", ha puntualitzat el diputat de Sumar.
Suport al Congrés
La proposició de llei de Sumar ha comptat amb el suport de la majoria del Congrés, excepte PP i Vox.
#jurisdiccióuniversal #justíciauniversal #genocidi #crimscontrahumanitat
TEXTE COMPLET DE LA PROPOSSICIÓ DE LLEI (PDF)
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :