El Ministeri de Yolanda Díaz va plantejar al seu dia una alça del 4%, fins a 1.123 euros al mes
Salario mínim interprofessional: les parts negociadores es reuneixen este dilluns amb la pressió de la inflació
El Ministeri de Treball i Economia Social es reunirà este dilluns, 8 de gener, a partir de les 11 hores, amb sindicats i empresaris per a tractar de tancar un acord sobre la pujada que ha de experimentar en este 2024 el salari mínim interprofessional (SMI).
El SMI ha arrancat el any en 1.080 euros al mes per a catorze pagues, la mateixa quantitat que en 2023, a l'espera de la pujada que decideixi finalment aplicar el Govern com a resultat de les seues negociacions amb CCOO, UGT, CEOE i Cepyme.
En qualsevol cas, siga quin siga l'increment que es practique sobre el SMI per a este nou exercici, tindrà efectes retroactius des del 1 de gener de 2024.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat que el Govern vol "compensar les pèrdues de poder adquisitiu que estan patint els treballadors".
Les negociacions per a la pujada del SMI de 2024 entre el Ministeri de Treball i els agents socials van arrancar a principis del passat mes de desembre, però no es va aconseguir tancar cap acord abans de final d'any i ara es va a intentar en els primers compassos del nou any.
La intenció del departament que dirigeix Díaz és que el pacte siga tripartit, però podria succeir com en anys passats i comptar amb el rebuig dels empresaris o fins i tot dels sindicats, que fins ara han vingut donant suport els increments decidits pel Govern de Pedro Sánchez.
Les cartes ja estan sobre la taula i són conegudes. Treball va proposar abans de finalitzar 2023 una pujada del SMI del 4%, el que situaria la seua quantitat en 1.123,2 euros al mes per a catorze pagues, davant dels 1.080 euros de 2023.
CEOE i Cepyme, per la seua banda, han plantejat pujar-lo un 3%, amb la possibilitat d'un 1% addicional si es desvía l'IPC, en tant que els sindicats aposten per un increment del 5%, encara que acceptarien un 4% si les patronals es sumen a l'acord. Si no ho fan, han avisat de que seran "més exigents" i es pujaran per sobre del 5%.
A més de proposar un alça del 4%, el Govern es va comprometre a estudiar la possibilitat d'establir bonificacions en les quotes de la Seguretat Social per al sector del camp, una mesura demandada per la CEOE, que demana concretament que aquesta bonificació siga del 20%.
Els sindicats no estan d'acord amb esta mesura si no hi ha prèviament un compromís per part d'este sector de complir els convenis col·lectius, d'avançar en la negociació col·lectiva i de complir amb el SMI en aquells convenis on no es porta.
La patronal també reclama indexar el SMI als contractes públics, una demanda que sí donen suport els sindicats i que Treball ha traslladat als ministeris competents, encara que de moment sense èxit, ja que Hisenda ha expressat ja la seua negativa.
La reunió de este dilluns serà clau per a aconseguir un acord sobre la pujada del SMI de 2024. La inflació ha pujat en els últims mesos i podria seguir pujant en els pròxims mesos, la qual cosa augmenta la pressió sobre les parts negociadores per a acordar una pujada significativa del SMI.
En cas de no aconseguir-se un acord, el Govern podria decidir aplicar una pujada unilateral del SMI, com va fer en 2023.
Els sindicats han advertit de que, si no es produeix un acord, seran més exigents" i es pujaran per sobre del 5%.
Amb la inflació en augment i les pressions dels sindicats, el Ministeri de Treball està en una posició difícil per aconseguir un acord amb les patronals sobre la pujada del SMI de 2024. La reunió de este dilluns serà crucial per a determinar si el Govern aconseguirà evitar una pujada unilateral del SMI o si els sindicats aconseguiran forçar una pujada més significativa.
La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat la seua intenció de trobar un acord tripartit, però ha deixat clar que el Govern està disposat a aplicar una pujada unilateral si no hi ha acord.
El futur del SMI es troba en mans de les parts negociadores. Si no aconsegueixen trobar un compromís, els treballadors seran els que paguen el preu de la inflació.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :