Sumar ha presentat aquest divendres al Congrés dels Diputats una Proposició de Llei per reformar la Llei reguladora del dret d'asil i de la protecció subsidiària, amb l'objectiu de facilitar que els migrants puguen sol·licitar asil en el moment del rescat o intercepció per part de les autoritats espanyoles i també en ambaixades i consolats espanyols quan es troben en trànsit fora del seu país d'origen.
Segons el document de la iniciativa, la proposta modifica els articles 16, 17 i 38 de la llei per "garantir de manera més eficaç el principi de no devolució", així com "complir amb l'obligació de transposició de la directiva 2013/32/UE" i "recuperar el tradicional procediment espanyol d'accés a l'asil per via diplomàtica, amb l'objectiu d'avançar en seguretat jurídica i garanties per a les persones afectades".
En concret, la nova redacció de l'article 16 afecta el seu primer paràgraf, on s'especifica que el dret a sol·licitar protecció internacional inclou també aquelles situacions en què les persones es troben "sota el control efectiu de les autoritats espanyoles".
Pel que fa a l'article 17, aquest adapta la regulació actual al contingut, la terminologia i els terminis establerts a la directiva 2013/32/UE i estableix que l'acte d'expressar la voluntat de sol·licitar protecció internacional es pot realitzar "per qualsevol mitjà admés en dret".
En aquest sentit, el document recull que quan la persona expresse la seua voluntat de sol·licitar protecció internacional davant de l'autoritat competent, el registre es farà en el termini màxim dels tres dies hàbils següents a la formulació de la sol·licitud, mentre que quan ho faça davant autoritats que no siguen competents per registrar-la, el registre es realitzarà en el termini màxim de sis dies hàbils.
D'altra banda, l'article 38 manté la referència a aquelles persones que es troben en trànsit o en un país que "no oferisca garanties per a la seua seguretat". Així, explica que s'estableix un canal segur per via telemàtica perquè aquestes persones puguen fer arribar a ambaixades i consolats espanyols les seues sol·licituds on expliquen els motius per reclamar protecció, alhora que es contempla l'assistència de les entitats que treballen en l'atenció humanitària de les persones refugiades com les agències col·laboradores de l'ACNUR. Aquestes organitzacions podran aportar la seua valoració dels riscos de seguretat que pateixen els sol·licitants, configurant un element que ajudarà a prendre decisions als òrgans competents.
En aquest sentit, la iniciativa exposa que el consolat o l'ambaixada espanyola del país on es sol·licite aquesta protecció internacional "haurà de garantir l'accés físic a les dependències de la representació diplomàtica o habilitar un espai segur per realitzar les gestions". També demana garantir l'assistència lletrada i d'intèrpret en la entrevista personal, "adoptant els mitjans telemàtics necessaris per a la seva correcta prestació".
En roda de premsa per presentar la proposició, el portaveu parlamentari d'IU i diputat de Sumar, Enrique Santiago, ha explicat sobre la modificació de l'article 16 que, en el moment que una persona que invoque una "situació de persecució" entri en contacte amb una autoritat espanyola que està exercint tasques, "bé de rescat o de control", podrà formular aquesta sol·licitud de protecció "en compliment de la Convenció de Ginebra", "per garantir el principi de no devolució sense necessitat d'estar ja en territori espanyol". "És obligatori i necessari establir vies segures perquè aquestes persones refugiades puguin gaudir de protecció efectiva", ha destacat.
Pel que fa al canvi de l'article 17, Santiago ha recalcat que creuen "que és la millor manera d'posar fi a discriminacions en les tramitacions administratives que tenen a veure amb sol·licitants d'asil respecte a qualsevol altra tramitació administrativa".
En aquest sentit, ha denunciat que els "retards" en els terminis per formular aquesta manifestació de voluntat per sol·licitar protecció internacional a Espanya "és alguna cosa que va acumulant-se des de fa molts anys".
PACTE MIGRATORI AMB JUNTS
D'altra banda, pel que fa a l'acord del Govern amb Junts sobre el traspàs de competències d'immigració a Catalunya, Santiago ha indicat que creuen que la "preocupació" per la situació d'estrangers a Espanya anirà a "ajudar" a què recolzen la reforma de la Llei d'asil.
"Nosaltres mai anirem d'acord amb cap tipus de discurs xenòfob. És l'extrema dreta en aquest país qui ha fet del discurs xenòfob la seua raó de ser, qui l'ha utilitzat electoralment de manera absolutament temerària generant conflictes on no n'hi ha", ha assenyalat.
En tot cas, ha destacat que Sumar "sempre" treballarà perquè els estrangers que arriben a Espanya troben "les mateixes" condicions d'acollida i de garantia de drets dels espanyols quan van a un altre país. "Això és una qüestió de reciprocitat i de solidaritat internacional", ha subratllat.
Finalment, ha precisat que "cal esperar que el Partit Socialista, el Ministeri de Justícia, o el Ministeri de Presidència expliquen quin és el contingut d'aquest acord". "Ho analitzarem, però jo estic convençut que només pot ser un acord sobre qüestions que ja són competència de les comunitats autònomes per descomptat", ha conclòs.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :