Gómez atribueix l'ona de virus al Nadal i no descarta obligar a portar mascareta en sales d'espera d'hospitals i centres de salut
Els centres de salut de la Comunitat Valenciana administraran vacunes de grip i covid sense cita prèvia "a qualsevol ciutadà" a partir del pròxim dilluns 8, amb l'objectiu de reduir la pressió assistencial en l'ona actual de virus respiratoris.
Així ho ha anunciat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, en roda de premsa després del ple del Consell, animant a tots els valencians a vacunar-se per a aconseguir "un entorn familiar i social sa i immunitzat".
Per a això ha garantit que a partir del dilluns bastarà amb demanar-ho en el mostrador de cada ambulatori, amb la intenció d'augmentar "de forma espectacular o evident" la xifra de valencians immunitzats. "Estem convençuts que la vacunació va a previndre la malaltia", ha augurat.
A més, el conseller ha destacat que tots els xiquets podran vacunar-se a partir del pròxim dilluns en els ambulatoris amb servici de pediatria, per al que ha instat els pares a portar-los.
De moment, segons ha apuntat, a la Comunitat hi ha al voltant d'1,35 milions de persones vacunades de grip, més de 769.000 de covid i 28.780 de la resta de virus respiratoris sense contar als xiquets. Fins ara calia demanar cita prèvia per a vacunar-se, encara que en alguns ambulatoris s'administrava si se sol·licitava, ha remarcat.
Respecte a la situació sanitària, Gómez ha reconegut que la incidència a la Comunitat Valenciana supera la mitjana estatal, amb 1.501 casos d'infeccions respiratòries agudes per cada 100.000 habitants enfront de les 908 de mitjana en l'última setmana de l'any passat. És més, ha ressaltat que eixa setmana es van arribar a triplicar a la Comunitat.
PACIENTS SENSE ATENDRE AL CLÍNIC, EL GENERAL I LA FE
En els centres hospitalaris, ha indicat que la pressió assistencial afecta especialment al Clínic de València, amb 36 pacients sense poder ser atesos; al General de València, amb 23, i a la Fe amb 18.
"En els altres hospitals, la pressió no és tal", ha remarcat, excepte en el cas de l'Hospital Marina Baixa de la Vila Joiosa amb "alguna incidència puntual" deguda a les obres del centre. També ha ressaltat que els hospitals generals d'Alacant i Castelló de la Plana "estan reprogramant pacients de forma absolutament reglada".
Davant aquestes dades, el conseller ha defès la necessitat de les mesures anunciades aquest dimecres per a "destensionar en la mesura del possible" les urgències. Les mesures són principalment que els hospitals ajusten la programació de l'activitat quirúrgica, reforçar les plantilles, potenciar l'atenció domiciliària o maximitzar la col·laboració amb la Conselleria de Servicis Socials per a potenciar l'hospitalització a domicili en les residències de majors.
En qualsevol cas, ha insistit que la previsió és que en la tercera o en la quarta setmana de gener s'arribe a un "punt d'inflexió" en aquesta ona de virus, a més de subratllar que és un "problema estacional" que es produeix tots els anys amb la grip "que fa que es queden pacients en les portes d'urgències".
MASCARETES
Sobre la petició que els metges de família que la mascareta siga obligatòria en ambulatoris, ha avançat que no ho descarta "per a res" i ho contemplen "de forma seriosa en llocs de reunió com a sales d'espera d'hospitals i centres de salut". Això sí, ha puntualitzat que és alguna cosa que determinen els "excel·lents" servicis de medicina preventiva de Conselleria.
Preguntat per si l'ona ha agafat desprevinguda a la Generalitat, Gómez ha recalcat que la sobrecàrrega actual no és "extraordinària", ja que afecta a la resta d'Espanya, l'ha atribuït al nadal i al fet que la Comunitat Valenciana és "hospitalària" i ha defès la campanya de vacunació iniciada a mitjan octubre.
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :