El president espanyol, Pedro Sánchez, afirma que Europa s'enfronta a un "dilema existencial" entre el progrés i l'extrema dreta
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dissabte que Europa s'enfronta a un "dilema existencial" entre ser un exemple de progrés o deixar-se portar per l'odi de l'extrema dreta.
"Volem una Europa que serveixi de far per inspirar al món amb el seu exemple d'integració i progrés? O volem una Europa que es hagi amagat darrere les trinxeres?", es va preguntar durant la seva intervenció al congress del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) celebrat a Berlín.
Sánchez va posar l'accent en la necessitat d'una Europa que sigui cada vegada més unida i, alhora, cada vegada més oberta, que miri cap al futur i sense nostàlgia pels èxits ja aconseguits. En canvi, va identificar la dreta tradicional, influenciada per l'extrema dreta, com a impregnada pel virus de l'odi i això "pot ser letal" per a la democràcia.
El president de l'Executiu espanyol va posar en escena "una batalla global" entre la igualtat, representada pel feminisme, o el privilegi del sexisme; entre la justícia social i la desigualtat; entre el respecte pels drets humans o la barbàrie de la guerra; entre el respecte democràtic i l'insult populista dels extremistes.
"Això és el que està en risc, aquí i ara mateix", va observar Sánchez, que va subratllar: "Necessitem una Europa unida i oberta, amb visió de futur i que no es posi de genolls davant les elits".
Futur complex
Sánchez va reivindicar els principis de la socialdemocràcia davant un futur "complex i incert" i en el qual ja es vislumbraven les eleccions europees de 2024.
A més, va assenyalar com a reptes la tecnologia, que ha transformat les nostres vides a nivells que "no entenem completament", el canvi climàtic, que "amenaça el futur dels nostres planetes", a més de la pandèmia i els conflictes bèl·lics que assolen Ucraïna i Orient Mitjà.
En aquest sentit, va assenyalar que la desigualtat "és una força corrosiva contra la coexistència i la pau" i que l'educació és "la millor inversió que una societat pot fer".
"O enfrontem tota aquesta transformació enorme, el canvi climàtic, la transformació digital amb la justícia social, o la prosperitat decaurarà: o Europa avança o Europa cau", va insistir el president del Govern.
Lligat a això, Sánchez va remarcar davant els seus companys alemanys que la millor manera de garantir el progrés és continuar defensant els principis de la família política socialista, és a dir, la democràcia social: "Estem aquí per promoure un futur amb més justícia social; amb més drets i llibertats, i amb més democràcia".
En aquest context, va insistir que els socialistes han de transmetre un missatge d'esperança, especialment a la generació més jove, i que l'estat del benestar continua sent, com va ser originalment, una eina contra el retorn del feixisme.
El president espanyol va acabar la seva al·locució expressant el seu suport al seu homòleg alemany, el canceller Olaf Scholz -amb el qual es va reunir abans d'intervenir al congress- amb la mira posada en les eleccions europees del proper any, moment en què la unitat i els valors socialistes seran clau, segons Sánchez.
Finalment, Sánchez va recordar la figura de Jorge Semprún, ministre socialista en els anys 80 i supervivent a la contesa mundial del camp de Buchenwald, com a nexe de unió entre el socialisme de tots dos països, ja que aquest va arribar a aplaudir amb admiració, en paraules de Sánchez, la mentalitat humana i l'extraordinari coratge civil del país alemany
Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :