Diverses organitzacions van protagonitzar ahir una manifestació a València per exigir, en el marc de la Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP28), "solucions i no declaracions" davant l'emergència climàtica. Han demanat un "entorn digne i sa per desenvolupar les nostres vides".
Els participants han instat als governs locals, autonòmics, nacionals i internacionals a "complir amb el seu deure de protegir la vida i el futur de totes les persones", i han sol·licitat una "resposta suficient i adequada" contra la crisi climàtica. Aquesta resposta ha de ser "a través d'una transformació sense precedents que posi al centre les persones, la ciència, la salut, la reducció de les desigualtats i la justícia climàtica".
Amb una concentració a les 18.00 hores davant de l'Estació del Nord, els manifestants han exhibit cartells amb missatges com 'Protegeix el clima, protegeix les persones', 'Respecteu els bioritmes del planeta' o 'Decreixement o col·lapse'. A més, han cridat consignes com "No, no, no, a l'ampliació (del port)", "Governe qui governe, el planeta es defensa", "Els cotxes oficials, que vagen a pedals" i "Si el planeta fora un vaixell, ja l'haurien rescatat".
En la clausura de la marxa, els participants han llegit un manifest per denunciar "la falta d'ambició i algunes males pràctiques dels governs nacionals, regionals i locals, juntament amb la golafreria de les grans empreses i la indústria fòssil".
"NO ÉS JUST QUE..."
Han ressaltat que "no és just que mentre grans empreses contaminants, transnacionals i de l'Íbex 35, obtenen milers de milions d'euros de beneficis cada any a costa de les butxaques de la ciutadania, al mateix temps s'accelera la crisi climàtica i les desigualtats s'agreugen".
Per això, han alertat que és "urgent" que les polítiques energètiques "estiguen encaminades a abandonar les energies fòssils i nuclears, i responguen a una planificació democràtica que impulse la ubicació racional de les energies renovables i les comunitats energètiques de consumidors".
"ACORDS DE MÍNIMS I ACCIONS POC AMBICIOSES"
L'integrant de Joventut pel Clima de València, Sergio Aires, ha subratllat que aquesta protesta, convocada amb motiu de la COP28, pretén "exigir mesures i accions urgents, en un context en què, després de 28 cimeres del clima, tot són acords de mínims i accions poc ambicioses".
"Precisament, exigim accions ambicioses, projectes comuns i que facen front a la crisi que encarem", ha sostingut, destacant la importància d'adoptar "un fons de recuperació de pèrdues i danys per als països del sud global -quelcom que la COP sí ha aconseguit-; posar fi a la perspectiva del creixement infinit i del capitalisme verd, un règim d'incompatibilitats perquè no hi haja grans pressions de lobbies petrolífers i energètics que afluixen les negociacions".
Així mateix, en el context nacional, ha advocat per "fer cas a la ciència" per a "reduir al 50% les emissions per a 2030" i aconseguir emissions netes per a 2050. També ha plantejat la necessitat d'aprovar una llei de canvi climàtic "realment efectiva, que vaja més enllà de les perspectives actuals, que són al voltant del 23% de reducció d'emissions per a 2030 i que no compleixen amb els acords internacionals".
Aires ha remarcat que, davant de "realitats territorials molt diverses", des de Joventut pel Clima València reclamen al Consell que "pose fi a la implantació de grans parcs de macrorenovables a les zones rurals", com el macroprojecte fotovoltaic de Magda a la província de Castelló; "acabe amb les ampliacions de la CV-60" i l'ampliació del port de València, i, en definitiva, "pose en el centre la construcció d'un model conjunt que prioritze a les persones i no al capital".
"PUNTS DE NO RETORN"
Per la seua banda, la component de la Coordinadora Valenciana per la Ubicació Racional de les Energies Renovables, Rosa Mas, ha assenyalat que, en la situació d'emergència climàtica actual, "ja hi ha punts de no retorn", ja que "els informes científics cada vegada són més terrorífics en alertar que cada vegada la situació és pitjor i ens trobem en un punt ja catastròfic".
Mas ha exposat que des de l'entitat es posicionen "totalment en contra" dels "polígons industrials fotovoltaics i eòlics que pretenen implantar en tota la zona de l'interior de la Comunitat Valenciana i que aniran arrasant milers d'hectàrees, arrancaran gairebé un milió d'arbres i, per tant, arrasaran el territori fèrtil, conreus i sòl forestal".
Davant aquests projectes, ha defensat un "model alternatiu" que consisteix en la creació de "comunitats energètiques locals", a través de les localitats, comunitats de veïns, cooperatives agrícoles o altres tipus d'agrupacions "gestionen tot el projecte energètic, des del principi fins al final, per potenciar l'autoconsum i no arrasar el territori instal·lant polígons industrials".
Amb aquesta crida contundent, els activistes han posat de manifest la seua exigència per accions més decidides i mesures concretes davant la crisi climàtica, esperant una resposta adient per part dels governs i altres instàncies involucrades en la lluita pel medi ambient.
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Cap comentari :