Trencant Estereotips: Un Nou Centre de Formació Hostelera per a Persones amb Síndrome de Down a La Marina de València Trencant Estereotips: Un Nou Centre de Formació Hostelera per a Persones amb Síndrome de Down a La Marina de València
Camp de Túria - Notícies -
Sant Antoni, L'Eliana, Bétera, Riba-roja, Pobla de Vallbona, Serra, Benissanó, Olocau, Llíria, Gàtova, Nàquera, Vilamarxant......

Seccions del Crònica

Pots buscar açí en el diari

Trencant Estereotips: Un Nou Centre de Formació Hostelera per a Persones amb Síndrome de Down a La Marina de València


La Marina de València compta amb un nou centre de formació en hostaleria i espai per a esdeveniments que neix amb una vocació particular: donar oportunitats d'inserció laboral a qui no les ha tingut i trencar els estereotips sobre la discapacitat intel·lectual, especialment sobre les persones amb síndrome de down.

La Mare que Va és una iniciativa d'Asindown en col·laboració amb Gourmet Catering que forma a persones amb discapacitat intel·lectual i síndrome de down i, sobretot, "ensenyen a la societat que estan capacitades per al treball", perquè "les barreres que troben en el seu dia a dia no les han posat ells sinó nosaltres, fruit del desconegut; eliminant aquest factor, es poden obrir portes".

Així ho han explicat, en la presentació del centre, el director de projectes de Asindown, Samuel Romero; el gerent de l'entitat, Manuel Campos; la coordinadora del projecte, Roberta Lazzari, i la directora de Gourmet Catering, Raquel Vicente.

Els responsables del projecte el defineixen com "una bogeria de dimensions gastronòmiques" i han relatat que el nom ve, precisament, de l'expressió d'admiració que ha suscitat quan han exposat la iniciativa.

En aquest espai enrajolat amb vistes al mar, "la formació és el punt de partida i d'arribada" i s'ofereixen classes de cuina i servei de sala a un grup de deu persones amb síndrome de down, de la mà de professionals de Gourmet entrenats per personal d'Asindown per poder transferir el seu coneixement d'una manera que s'adapte a les necessitats de l'alumnat. En finalitzar els seus estudis, rebran un certificat de professionalitat de Labora.

Roberta Lazzari ha detallat que els esdeveniments que es celebren en les instal·lacions, ja a disposició de les empreses, estan orientats a l'"aprenentatge pràctic". "Les persones amb discapacitat solen tenir dues traves molt grans a l'hora de trobar feina: comptar amb formació a mida de les seues capacitats i dels seus temps i tenir oportunitats en entorns reals, que no s'ofereixen per desconeixement o por de com es farà", ha lamentat.

La Mare que Va els ofereix així "formació a mida" i "entorns de treball reals a través d'esdeveniments", una modalitat hostalera amb més espai per a la planificació que un restaurant al ús, però que permet als estudiants practicar la recollida de comandes, la preparació de la cuina, de la sala, el cuinat o l'acolliment des del protocol.

"Això és molt positiu per a les empreses", ha destacat Samuel Romero, subratllant que "un dels missatges que es volen llançar és que és molt positiu per a les empreses incorporar a aquestes persones, es genera un clima laboral molt propici a les relacions més properes i humanes, tot empresari voldria que el seu clima laboral fora en eixa direcció".

Des de Gourmet Catering, Raquel Vicente ha explicat que aquesta empresa té experiència en organitzar més de 2.500 esdeveniments i aportarà aquest coneixement per a formar l'alumnat, a més de comptar amb "una plataforma molt àmplia per a incorporar-los".

Com a anècdota, ha explicat que un dels maitres de Gourmet va passar dos dies de formació amb els usuaris i, dues setmanes després, va formar part d'un esdeveniment de prova. L'entusiasme en veure'l li va emocionar. "Va dir que no l'havien rebut mai així en un lloc a on haja anat a treballar. Hi ha un impacte positiu en les dues direccions", ha comentat.

Manuel Campos ha afegit: "Això està muntat per a la gent a qui li han dit que no podrà treballar fora en una empresa ordinària. Nosaltres diem que sí poden, però necessiten una oportunitat i alguna cosa més de temps de formació".

Les instal·lacions de La Mare que Va són lluminoses. Ocupa un espai construït per a la Copa Amèrica, que va passar a ser biblioteca i portava temps abandonat. Reformada per complet amb criteris de sostenibilitat ambiental de la mà de Grup Bertolín, està enrajolada amb vistes al mar i al carrer. Precisament, durant la roda de premsa de presentació es podien veure grups d'escolars a les immediacions, que també s'atansaven al que passava en el seu interior.

Al fil d'això, Manuel Campos ha posat en valor que pels voltants passarà molta gent que podrà comprovar la feina que es realitza, en especial xiquets. "El cent per cent de les persones amb discapacitat d'Asindown ha patit bullying i són aquests xiquets els que dirigiran el futur de l'educació de la societat. Han de veure les persones amb discapacitat, esmorzar amb elles, conviure amb elles".

La intenció és ampliar el nombre d'estudiants a mesura que el projecte progrese i obrir-lo a altres col·lectius en risc d'exclusió, cosa que ja s'està treballant amb l'Ajuntament de València. "A partir d'ara escoltem qualsevol proposta d'empreses", ha comentat Manuel Campos. Els responsables compten que ja s'han interessat diverses companyies i fins i tot s'ha proposat la celebració d'un casament. "Poc a poc", ha indicat, abans d'afegir que "la idea és que açò no pare".


Crónica CT
* ho pots llegir perquè som Creative Commons
Publicat per Àgora CT. Col·lectiu Cultural sense ànim de lucre per a promoure idees progressistes Pots deixar un comentari: Manifestant la teua opinió, sense censura, però cuida la forma en què tractes a les persones. Procura evitar el nom anònim perque no facilita el debat, ni la comunicació. Escriure el comentari vol dir aceptar les normes. Gràcies

Cap comentari :

Mastodon NotaLegal